El Govern i el Ministeri de Cultura impulsaran el centenari del figuerenc Pere Portabella

Les activitats es faran entre el 2026 i el 2027

El Govern de la Generalitat i el Ministeri de Cultura han acordat la signatura d’un protocol de col·laboració per commemorar el centenari del naixement de Pere Portabella, que tindrà lloc el 2027. L’objectiu és retre homenatge públic a una de les figures més destacades de la cultura catalana contemporània i difondre el conjunt de la seva obra cinematogràfica i política.

El protocol, que es desplegarà al llarg dels anys 2026 i 2027, inclou un seguit d’activitats i iniciatives que es faran de manera individual o conjunta i que comptaran amb la participació d’entitats públiques i privades. Aquest conjunt d’accions vol reivindicar el llegat de Portabella com a director, guionista i productor de cinema, així com el seu paper com a intel·lectual compromès amb la societat.

Nascut a Figueres l’11 de febrer de 1927, Pere Portabella i Ràfols va començar la seva trajectòria cinematogràfica com a productor, contribuint a pel·lícules cabdals com Los golfos (1959), El cochecito (1960) i Viridiana (1961). Com a realitzador, va debutar el 1967 amb No compteu amb els dits i des d’aleshores ha construït una filmografia caracteritzada per un estil independent, alternatiu i clandestí, amb un llenguatge cinematogràfic d’alt valor expressiu i amb una estreta vinculació amb altres disciplines artístiques.

El seu compromís polític també ha estat central en la seva trajectòria. Va militar contra la dictadura franquista i, un cop restaurada la democràcia, va ser elegit senador el 1977, formant part de la Comissió per a la redacció de la Constitució.

La seva trajectòria ha estat reconeguda amb distincions com la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Nacional de Cinema (2009), el Gaudí d’Honor (2012) i la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts (2024). A més, ha estat objecte de reconeixements internacionals com l’homenatge del Centre Georges Pompidou de París (2003), un cicle retrospectiu al MoMA de Nova York (2007) i l’organització d’un simposi a la Universitat de Nova York.

També ha estat protagonista d’una retrospectiva al MACBA (2001), va participar a Documenta 11 a Kassel (2002) i ha estat investit doctor honoris causa per la Universitat Autònoma de Barcelona (2009) i per la Universitat de Girona (2022).

Amb aquest acord institucional, es vol garantir una celebració plural i transversal de la figura de Portabella, posant en valor tant la seva aportació cultural i artística com la seva influència cívica i política.