L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) ha advertit aquest dijous que el Decret Llei 3/2023, que elimina les llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT), pot provocar el tancament de més del 40% de l’oferta actual, amenaçant milers de negocis i llocs de treball. Durant l’assemblea anual celebrada a la Cambra de Comerç de Girona, la presidenta de l’entitat, Esther Torrent, ha denunciat que la situació és “molt injusta” i ha reclamat que el Govern escolti més el sector i tingui en compte el seu impacte econòmic.
Torrent ha insistit que molts ajuntaments encara no saben com aplicar els plans especials que exigeix la normativa, i que el compte enrere fins a la seva entrada en vigor genera una gran incertesa. Els associats han expressat la seva preocupació per les conseqüències del decret, que consideren perjudicials per a la demanda turística i per a l’economia catalana. Segons l’ATA, les reclamacions patrimonials presentades a les comarques gironines ja superen els 865 milions d’euros.
La presidenta ha recordat que, segons l’informe “Radiografia dels HUTS a Catalunya” encarregat per Federatur, els apartaments turístics generen 3.000 milions d’euros anuals i que culpar el sector de la manca d’habitatge és una lectura “populista i desvinculada de la realitat”. També ha remarcat que el 74,5% dels HUTS associats són segones residències, que no es podrien destinar al lloguer habitual. Per això, reclamen més inspeccions per lluitar contra l’intrusisme, erradicar l’oferta il·legal i evitar la criminalització d’un sector que, asseguren, actua correctament.
En referència a la taxa turística, Torrent ha celebrat que, gràcies a la pressió del sector, finalment no s’hagi aprovat el decret corresponent. Ha defensat el model d’apartaments turístics com un sistema “consolidat, flexible i sostenible”, clau a comarques com l’Alt Empordà i el Baix Empordà, que superen el milió de pernoctacions anuals. Durant la Setmana Santa, les estades mitjanes van augmentar de 4,3 a 5,1 dies, una dada que consolida el model.
Finalment, l’ATA ha anunciat la posada en marxa de nous projectes formatius amb l’IQS, que inclouen un màster i un postgrau en gestió d’habitatges turístics en format en línia, i una nova eina basada en Intel·ligència Artificial per als associats. L’entitat defensa que cal continuar treballant “amb força” per tenir “una veu potent davant l’administració i la societat”.