Les Musiciens du Louvre, Niño de Elche, Marco Mezquida i Lucile Boulange al Festival de Torroella

La 45a edició oferirà 17 concerts del 3 al 22 d’agost

La 45a edició del Festival de Torroella 2025 reflexionarà sobre “la redempció del temps” del 3 al 22 d’agost. La directora del festival, Montse Faura, ha explicat que es tracta d’una proposta per pensar en com es comparteix el temps a través de la música, i oferir l’espai per fer-ho més pausadament. El festival tindrà un 40% de música antiga i un 25% de cant. Iniciarà amb Les Musiciens du Louvre, dirigit per Marc Minkowski, serà escenari del debut de la soprano catalana Serena Sáenz amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i acollirà Camerata Salzburg amb la violinista Janine Jansen. Hi haurà noms com Niño de Elche i Abdullah Miniawy, Marco Mezquida i un cicle de documentals musicals.

L’edició d’enguany vol ser un pont entre tradició i innovació, entre grans noms internacionals i noves generacions d’intèrprets. Constarà de 17 concerts i es recorrerà sis segles d’història de la música. Ho farà des del segle XIV, amb un concert en memòria d’Ernest Lluch sobre l’estil musical de l’Ars Subtilior a la cort de Joan I d’Aragó –rei que va passar el seu últim mes de vida a Torroella de Montgrí– fins a l’actualitat, amb un concert gratuït de clausura a la plaça de Vila que protagonitzaran Lucile Boulanger a la viola de gamba i l’artista de música electrònica Calling Marian.

Aquesta proposta per tancar el festival el 22 d’agost fusionarà música barroca i electrònica en una escenografia que evoca la famosa Galeria dels Miralls del palau de Versalles.

Les Musiciens du Louvre, sota la direcció de Marc Minkowski, seran els encarregats d’obrir l’edició el 3 d’agost amb un repertori de Händel. Els seguirà el pianista Marco Mezquida el dia 6, en un concert que forma part de quatre propostes “singulars”. ‘Singulars Torroella’ també inclourà Niño de Elche i Abdullah Miniawy el dia 20, el pianista Carles Marigó i Cobla Montgrins el dia 13 i els mateixos Lucile Boulanger i Calling Marian el dia 22.

Aquesta edició serà escenari de la soprano catalana Serena Sáenz amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i acollirà Camerata Salzburg amb la violinista Janine Jansen, que torna al festival després de debutar-hi quan tenia 25 anys. Així mateix, hi haurà noms com el de la mezzosoprano Anna Bonitatibus i la soprano Emőke Baráth a ‘Vespres d’Arnadí’, amb Dani Espasa a la direcció i clavicèmbal.

El temps i la música

Segons ha explicat Faura, el festival vol ser una porta a reflexionar sobre com es comparteix el temps a través de la música, i oferir l’espai per fer-ho més pausadament i on la gent pugui “arrecerar-se”.

“A vegades el temps ens fa engolir-nos moltes de les emocions que en el teu propi cos sents, però que no pots parar a veure què sents”, ha sintetitzat la directora. “La redempció del temps” pren el lema de l’edició d’enguany i Faura ha apuntat que “evitar-lo” forma part d’aquesta redempció.

Més pressupost

El festival ha comptat amb un 12% més de pressupost en relació amb l’any passat, a causa d’un augment de patrocini i suport privat, així com més activitat. Torroella compta aquest 2025 amb 667.500 euros, dels quals un 71% són aportacions públiques.

La incorporació del cicle de documentals musicals In-Edit Empordà i propostes com la de l’Acadèmia d’Ambronay Sustainable-EEEmerging, que hi farà una residència d’una setmana, fan que es destini més recursos al festival, ha apuntat Faura.