L’Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) intensifica el setge contra els HUT il·legals i n’ha detectat gairebé 240 sospitosos d’operar sense llicència. L’ajuntament ha contractat dues inspectores que, a partir de la plataforma de la Generalitat, identifiquen aquests HUT sobre plànol i certifiquen sobre terreny quins apartaments actuen al marge de la llei. Si poden, aportant també proves que hi ha turistes que s’hi allotgen. A partir d’aquí s’obre un expedient sancionador i la Policia Local clausura l’activitat. L’alcalde, Adrià Lamelas, assegura que seran “contundents” i que, en paral·lel, aviat s’incorporaran setze nous policies que, entre d’altres, permetran actuar contra les molèsties a veïns que generin els HUT o les sobreocupacions.
‘Activitat turística clausurada’. És la frase en negreta que es pot llegir -també, en anglès i francès- al cartell que la Policia Local acaba d’enganxar a la reixa d’entrada d’una casa de la urbanització de Cala Canyelles. L’habitatge s’oferia com a HUT per plataformes d’internet, però l’activitat es feia al marge de la llei perquè no tenia llicència.
Per combatre aquestes situacions, l’Ajuntament de Lloret de Mar ha contractat dues inspectores que es dediquen exclusivament a trobar HUT il·legals. Partint de la plataforma que la Generalitat va posar a disposició dels ajuntaments -el de Lloret va ser el primer a adherir-s’hi- aquestes inspectores fan feina tant dins com fora del despatx.
D’entrada, i amb l’ajuda d’eines com les seves bases de dades i Google Maps, identifiquen sobre plànol aquells apartaments (de moment, han començat per les cases) que són sospitosos de no tenir llicència. La seva és una autèntica feina de formigueta, perquè a vegades l’adreça que apareix a les plataformes no lliga amb la realitat, i per trobar-les han de fixar-se en les tanques, la façana o la forma de la piscina.
A més, com explica una de les inspectores, Sílvia Teyra, hi ha anuncis d’HUT sospitosos que desapareixen en qüestió d’hores. “Per això, quan en localitzem un, de seguida el guardem i ens posem a investigar”, concreta. Després de recopilar la informació des del despatx, les dues inspectores també es desplacen in situ per fer un reportatge fotogràfic de l’habitatge i, si es pot, buscar “proves” que s’està llogant il·legalment.
A partir d’aquí, s’obre un expedient sancionador que es deriva a la policia administrativa. El HUT il·legal es clausura i, a més, en aquells casos més greus i flagrants, la multa pot arribar a enfilar-se fins als 60.000 euros. D’ençà que les dues inspectores van començar a treballar, ara fa dos mesos, ja han obert una vintena d’expedients que s’estan tramitant.
Gairebé 240 sospitosos
A Lloret de Mar, la lluita contra els HUT il·legals o que cometen alguna irregularitat és ingent. Segons les últimes dades de la plataforma de la Generalitat -que recopila els anuncis de diverses webs- en aquests moments al municipi hi ha 2.260 HUT amb llicència. D’aquests, 1.961 ho tenen tot en regla i els altres 299, tot i disposar d’autorització, podrien cometre alguna irregularitat (perquè els dígits no concorden o estaria caducada). Però hi ha un altre grup de 237 HUT que, directament, estarien operant del tot al marge de la llei. Perquè als anuncis de les plataformes, la llicència no hi apareix enlloc.
L’alcalde de Lloret de Mar, Adrià Lamelas, admet que combatre els apartaments il·legals és un “repte”, però també subratlla que seran “molt contundents amb totes aquelles activitats que no compleixin la normativa”. No tan sols perquè danyen la imatge del municipi, sinó també la dels altres HUT “que sí que estan fent les coses bé”.
La lluita contra els apartaments turístics il·legals és un dels eixos de la primera fase del Pla Lloret Actua, que se centra a millorar la convivència i aposta per un municipi més net, més segur i per un turisme de qualitat. Precisament, en aquesta línia, Adrià Lamelas subratlla que l’ajuntament també ha contractat tres inspectors més -que se sumen a les dues que detecten HUT il·legals- perquè vetllin “per la neteja, el manteniment de l’espai públic i el compliment de la normativa de civisme”.
Reforç amb setze policies
En paral·lel, l’alcalde de Lloret també destaca que aviat la Policia Local es reforçarà amb setze nous agents, que a més de centrar-se en seguretat ciutadana, també permetran actuar contra aquelles molèsties que generin els HUT o les irregularitats que es detectin en apartaments turístics. Per exemple, els sorolls derivats de festes en hores intempestives o bé les sobreocupacions.
I aquí, Adrià Lamelas ha posat l’exemple de la urbanització de Roca Grossa, on tot i que molts dels HUT que hi ha operen amb llicència, els turistes que s’hi allotgen sí generen molèsties als residents. “Aquests efectius que ara s’incorporaran ajudaran a garantir la tranquil·litat, la plena convivència i el descans dels veïns i veïnes que resideixen a les urbanitzacions”, ha subratllat l’alcalde.
“Sobretot, a les nits”
Els qui viuen a Roca Grossa asseguren que, sobretot, els problemes amb els HUT es concentren durant la matinada. “En aquest barri hi ha cases unifamiliars, i com que moltes tenen piscina, s’han convertit en un atractiu imprescindible per als lloguers turístics”, explica Ramon Vilaró, portaveu dels veïns i membre de la plataforma Un Altre Lloret És Possible (UALEP). “Quan a les nits es fan festes, nosaltres no hem de patir pel negoci d’uns altres”, lamenta.
Vilaró explica que, a més de perseguir els HUT il·legals, en el cas de Roca Grossa allò que cal és que, els que sí que tenen llicència, respectin la normativa. “Quan els turistes tornen de la discoteca a les cinc de la matinada, molts cops ho fan cridant i cantant i continuen la festa a casa”, diu el portaveu.
“Lloret necessita menys promoció i menys gestió”, afegeix Vilaró. El portaveu dels veïns de la urbanització creu que les dues inspectores ajudaran a arreglar moltes coses, però també demana que, si un HUT acumula tres denúncies, aleshores s’actuï per treure-li la llicència o bé suspendre-la durant un temps.