Els ramaders de raça ripollesa incorporen una app per gestionar millor la informació dels ramats

El nou sistema digital permet simplificar processos, reduir errors i millorar la traçabilitat

Els ramaders que treballen amb la raça ovina ripollesa disposen, des d’ara, d’una aplicació mòbil que facilita la recollida i gestió de dades dels seus ramats. La iniciativa parteix de l’Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa (ANCRI) i ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, a través de SEMEGA, amb una aportació de 15.000 euros.

Fins ara, la informació relativa als parts s’havia de recollir manualment en paper i posteriorment introduir-se en un programa informàtic. Aquest sistema implicava una duplicitat de tasques que generava pèrdues de temps i risc d’errors. Amb la nova aplicació, el procés es digitalitza completament i només cal una connexió a Internet i les claus d’accés personals per operar-hi des de qualsevol dispositiu.

La modernització del sistema també inclou la substitució dels cròtals de plàstic per una identificació electrònica basada en un bol ruminal, una càpsula ceràmica cilíndrica de 7 cm per 1 cm que conté un xip electrònic similar als que es fan servir en animals de companyia. Aquest xip, que es subministra oralment als animals a partir dels 25 quilos de pes viu, roman a l’estómac durant tota la vida del bestiar, sense molèsties ni impacte en el benestar animal, i permet identificar-lo fàcilment a través del telèfon mòbil.

Paral·lelament, també s’ha promogut un sistema d’entrada massiva de dades a la base de dades d’ANCRI, especialment pel que fa als resultats d’anàlisis i paternitat, per tal de descarregar els ramaders d’aquesta tasca. El 2024, es van superar els 2.000 tests i es preveu mantenir o augmentar aquesta xifra els pròxims anys.

L’ANCRI, creada el 1987, gestiona des de 1991 el Llibre genealògic de la raça ripollesa. Actualment, hi ha més de 305.000 animals inscrits i un cens actiu superior a 15.000 ovelles reproductores, amb 67 explotacions ramaderes, més de la meitat situades a les comarques gironines.

Pla d’Incentivació del Genotipatge de la raça frisona

D’altra banda, s’ha donat per finalitzat el Pla d’Incentivació del Genotipatge impulsat per l’Associació de Frisona de Girona (AFRIGI), després de vuit anys en funcionament. Durant aquest temps, la Diputació de Girona hi ha destinat 178.982 euros, gestionats a través de SEMEGA, que han permès genotipar 13.469 vedelles a la demarcació.

El genotipatge és una tècnica que, a partir de mostres de cartílag, sang o pèl de les vedelles acabades de néixer, permet millorar la fiabilitat de les previsions sobre característiques productives, morfològiques i sanitàries, passant d’un 33 % a un 75 % de precisió. Això facilita als ramaders una gestió més eficient de la recria i la genètica de les explotacions.

Per formar part del programa, els animals havien de tenir menys de 24 mesos i estar inscrits en el Llibre genealògic de la raça frisona dins les comarques gironines.