Calonge lloga una vinya per plantar-hi quinze varietats desconegudes

Al llarg d'una hectàrea s'estudiarà i difondrà la singularitat d'aquest tipus de planta

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha arribat a un acord amb la Fundació Remença XXI i la Universitat de Girona (UdG) per llogar una vinya d’una hectàrea on es plantaran quinze varietats de vinya desconegudes, identificades recentment com a exclusives d’aquesta zona del Baix Empordà. Algunes d’aquestes varietats han estat documentades per primera vegada fa poc més d’un any, i la seva singularitat ha estat reconeguda per diversos estudis científics.

La iniciativa parteix de les conclusions d’un treball elaborat per Tecnenol, grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili, que va identificar aquestes varietats entre els ceps de Calonge i Sant Antoni. D’aquestes quinze, cinc són varietats completament noves i nou són resultat de mestissatges amb altres espècies. Segons la recerca, només una part d’aquestes havien estat prèviament detectades per investigadors de la Universitat de La Rioja.

L’objectiu principal és estudiar i protegir les varietats que tenen menys individus, algunes amb només un o dos peus coneguts. Els investigadors analitzaran el tipus de raïm, el gust, la resistència al canvi climàtic i altres característiques. A més, part del material vegetal es portarà al laboratori per garantir-ne la conservació i reproducció.

Aquest patrimoni vitivinícola únic s’explica per la transmissió intergeneracional de coneixements agrícoles, que ha permès conservar ceps singulars a la zona de Calonge. L’estudi genètic realitzat va identificar 52 varietats diferents, de les quals quinze no constaven en cap base de dades científica coneguda. Els experts parlen d’una “autèntica arca de Noè” de la vinya.

El projecte combina l’expertesa de la pagesia local, representada per la Fundació Remença XXI, amb el coneixement científic de la UdG. Aquesta col·laboració permetrà avançar tant en la preservació com en la divulgació de les noves varietats.

En paral·lel, el municipi continua desenvolupant el Centre d’Interpretació del Vi, ubicat al Centre Cultural Colònica, a l’antiga escola de les Carmelites. Actualment ja compta amb una exposició permanent sobre la tradició vinícola local, i durant el 2025 s’hi afegirà una sala immersiva amb projeccions. La següent fase del projecte inclourà una sala de conferències, una aula de cuina, diversos espais de formació i s’estudia també crear-hi una zona de coworking.