Un projecte treballa la salut emocional d'adolescents a bord d'un veler i llegint 'L'Odissea'

El projecte fomenta la cooperació i el treball en grup

Del port de Palamós fins al port de Portbou en cinc dies. Aquesta és l’odissea personal que planteja Amalgama7 a sis adolescents que són usuaris del Centre Terapèutic Can Ros d’Aiguamúrcia (Alt Camp). Al llarg d’aquesta experiència vital, els joves reflexionen al voltant de diferents valors a partir de la lectura en veu alta de textos de ‘L’Odissea’ d’Homer. Al mateix temps adquireixen coneixements de navegació per completar la seva expedició.

No sempre es compleix la ruta, per qüestions meteorològiques, però el més important pels impulsors del projecte és mantenir sempre la dualitat de navegar i llegir l’obra d’Homer. El director socioeducatiu de l’escola, Ramon Vilà, detalla que aquest projecte els permet oferir “una teràpia de proximitat”, ja que els joves conviuen amb els mateixos terapeutes en el veler. Això implica treballar la convivència amb companys, la responsabilitat de tasques, els rols d’equip i la cooperació entre moltes altres coses.

Al mateix temps, Vilà assegura que l’obra d’Homer ofereix “múltiples interpretacions” que es poden aplicar al dia a dia de l’actualitat. “Aquest text de fa més de 3.000 anys ens permet parlar d’addiccions, dependències emocionals o les relacions familiars”, afegeix el director socioeducatiu de Can Ros.

Els adolescents s’aixequen entre les set i dos quarts de vuit del matí. Aleshores el capità determina la ruta que faran en funció de la meteorologia i la tripulació es prepara per sortir a alta mar. Els adolescents reben formació de com fer algunes de les maniobres nàutiques i el funcionament de l’embarcació. D’aquesta manera, tenen un paper actiu en la ruta, ja que hauran de plegar les veles o aixecar-les quan el capità els indiqui, posar o treure les defenses del veler o fer nusos, entre d’altres.

Formació nàutica

El capità de l’Onas, Toni Casas, explica que la majoria dels adolescents arriben al veler “sense cap noció ni coneixement” de com navegar però al llarg dels dies van aprenent-ho tot. “Els expliquem les parts del vaixell, les maniobres, tipus de nusos i moltes altres coses”, explica Casas. Assegura que al final de la travessa, tots ells arriben a port “com si fossin membres de la tripulació, assignant-se rols i de forma pràcticament espontània”. Qui sap si amb aquesta formació serien capaços de superar l’estret entre Escil·la i Caribdis amb més fortuna que el mateix Odisseu.

Una vegada han completat el recorregut marítim que pertoqui, a la tarda es fa el treball terapèutic. Ho fan asseguts tots junts asseguts a la taula que hi ha dins de la nau del veler i mentre llegeixen fragments de ‘L’Odissea’ en veu alta. Ramon Vilà explica que “no és res que no s’hagués fet abans” i recorda que la navegació ha estat una experiència terapèutica per a molta gent al llarg de la història de la humanitat i la lectura de ‘L’Odissea’ també s’ha treballat en moltes ocasions.

La diferència és que ara s’ajunten les dues coses per tractar determinats valors com ara la identitat, la resiliència o la cooperació. A més, Ramon Vilà explica que els joves reflexionen al voltant dels textos d’Homer per extreure’n conclusions de temes com ara les dependències emocionals, les addiccions o les relacions familiars. Unes reflexions que sempre són diferents: “En els nou viatges que hem fet, sempre han sortit idees i interpretacions diferents”, afirma el terapeuta.

La resta del dia es completa amb tasques que han de fer els joves que hi participen com ara netejar el vaixell o cuinar. D’aquesta manera també es treballa la convivència i el treball en equip a part de l’autocontrol per evitar situacions tenses dins del veler. En definitiva, l’Ítaca del trajecte no és Portbou ni cap port en concret, sinó més aviat adonar-se dels valors del treball en equip i recordar l’experiència al llarg de la vida.