La fiscalia investiga l'alcalde de Castellfollit per prevaricació i malversació de diners púbics

L'autoadjudicació d'una mena de sou de 500 € al mes podria ser il·legal

L'alcalde de Castellfollit de la Roca, Moisès Coromina, va aprovar en el ple de principis d'octubre atribuir-se una "indemnització" de 6.000 euros l'any per complementar la seva pensió de jubilació. L'alcalde, que al llarg de la seva trajectòria professional ha treballat de comercial, es va jubilar a l'abril i va haver de renunciar al sou d'alcalde perquè no pot cobrar dos salaris públics alhora. Per continuar percebent una retribució per la seva dedicació a l'alcaldia, l'equip de govern va fer valer la seva majoria per aprovar aquesta fórmula de cobrament en forma d'indemnització.

La fiscalia ha decidit obrir diligències d'investigació per dos possibles delictes: un de malversació de diners públics i un altre de prevaricació perquè entén que l'alcalde es podria haver extralimitat en les seves funcions. La fiscalia ha actuat d'ofici, arran de les notícies que han sortit als mitjans de comunicació, i ja ha enviat l'ordre a la policia perquè investigui el cas. Ara, la policia analitzarà la documentació del cas, com l'acord de ple o altres actes, i prendrà declaració als implicats per comprovar si hi ha indicis que s'ha comès algun delicte. Finalment, presentaran un atestat amb les conclusions a fiscalia.

Fonts de fiscalia han detallat que la prioritat és comprovar si, amb aquests acords, s'ha causat algun perjudici a les arques municipals. Segons l'acord del ple, Coromina cobrarà en concepte d'indemnització 500 euros al mes que surten del sou de dos dels sis regidors de l'equip de govern que han acceptat deixar de cobrar, dels diners que el grup municipal de Convergència i Unió (CiU) deixa d'ingressar -retallada dràstica de la partida, de 1.200 euros a només 200- i, la resta, sortirà de la partida que el pressupost municipal destinava fins ara a pagar la Seguretat Social de l'alcalde.

A més, en el ple, Coromina va indicar que la mesura tenia caràcter retroactiu, és a dir, que cobraria a partir de l'abril (tot i que els dos regidors que han renunciat al sou a l'octubre han estat cobrant cada mes) i també va admetre que durant aquests mesos havia anat demanant avançaments de sou. Segons Coromina, la quantitat anticipada ha estat de 900 euros. Tot plegat, ha fet sospitar la fiscalia que ha decidit investigar si hi ha hagut malversació de diners públics en benefici de l'alcalde.

No és la primera investigació

No és la primera vegada que investiguen l'alcalde de Castellfollit de la Roca. La construcció d'un nou ajuntament a la població va desencadenar una batalla legal entre el propietari dels terrenys i l'alcalde que ja ha viscut diversos assalts i encara cueja. A banda d'altres demandes per la via contenciosa, l'assumpte va desembocar en dos procediments penals oberts, un per una suposada falsificació de certificat per aconseguir una subvenció de forma fraudulenta i un altre per una presumpta expropiació il·legal dels terrenys.

El primer episodi penal té sentència ferma. Va arribar a judici el maig del 2012 al Jutjat penal 2 de Girona i la jutge va absoldre tant l'alcalde com la secretària municipal. El segon assalt per la via penal va acabar arxivat. El juny del 2012, un mes després, alcalde i secretària van declarar com a imputats per expropiació il·legal als Jutjats d'Olot per, segons la demanda, ocupar conscientment més terreny del que havien expropiat. El jutjat va donar la raó a alcalde i secretària i va considerar que no hi havia base legal per tirar endavant la demanda.

Paral·lelament, l'ajuntament i el propietari dels terrenys on es va construir el nou consistori continuen negociant per arribar a un acord que eviti l'enderroc de l'edifici, després que una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona conclogués que no compleix la normativa. Per evitar l'enderroc total de l'edifici, ja construït, els advocats de les dues parts estan intentant arribar a un acord de compensacions.