Castellfollit treu el sou a dos regidors i el dóna a l'alcalde

L'acord, aprovat al ple, fixa una remuneració mensual de 500 euros per a Moisès Coromina en concepte "d'indemnització"

L'equip de govern de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ha fet valer la seva majoria -sis regidors contra els tres d'ERC a l'oposició- i ha aprovat concedir una "indemnització" anual a l'alcalde, Moisès Coromina, perquè pugui continuar cobrant per assistir a plens i per governar. Coromina es va jubilar a l'abril i va haver de renunciar al seu salari com a alcalde perquè no pot cobrar dos sous públics alhora. Per això, va proposar trobar una fórmula per poder cobrar de l'ajuntament.   

Per no crear una nova partida que afegís pressió a les finances municipals, van proposar retallar altres despeses per aconseguir arribar a la xifra dels 500 euros mensuals en concepte "d'indemnització". Dos dels regidors de l'equip de govern deixen de cobrar per la feina municipal i, a més, el grup de CiU també veu retallats dràsticament els seus ingressos.   

L'alcalde ja havia intentat portar aquest punt a aprovació del ple en tres ocasions però l'havia deixat sobre la taula per intentar consensuar una proposta juntament amb l'oposició. Finalment, va incloure la mesura en el punt 3 de l'ordre del dia del ple d'aquest dimarts, proposant aprovar "una indemnització per a Moisès Coromina per a l'exercici de l'alcaldia, després de la seva jubilació del règim laboral".   

La mesura ha rebut el suport dels sis regidors de l'equip de govern, inclosos els vots favorables de Gerard Planella i Roger Vidal, els dos regidors que a partir d'ara no cobraran ni un euro per la seva feina dins l'equip de govern. A banda del sou dels dos regidors, Coromina s'ha atribuït 1.000 euros que el grup municipal de CiU deixa de rebre. Ara, el partit només rebrà 200 euros.   

La decisió va rebre els vots en contra dels tres regidors d'ERC a l'oposició. El portaveu, Miquel Reverter, va plantejar diversos dubtes sobre la legalitat de la mesura. "Deu ser legal, però és molt lleig, ens movem en una línia vermella molt fina", va afirmar Reverter que va voler saber si aquesta "indemnització" té, també, caràcter retroactiu.   

El motiu d'aquesta pregunta és perquè des de l'abril i fins que va quedar aprovat en ple, Coromina ha demanat avançaments de sou a l'ajuntament. Segons Coromina i la secretària municipal, la quantitat anticipada fins ara és de 900 euros i no suposa cap irregularitat comptable, tot i que no s'hagi passat per aprovació de cap ple ni s'hagi registrat.   

Reverter va plantejar que si aquest caràcter retroactiu existeix, i Coromina cobrarà els 500 euros mensuals des de l'abril -quan es va jubilar-, si cal que els regidors tornin els diners cobrats fins ara. "No, no ho han de tornar, i no és de rebut aquest tracte", va criticar l'alcalde. La disputa va acabar amb els vots en contra d'ERC però amb la mesura aprovada.   

L'ajuntament, continua la polèmica

A l'apartat de precs i preguntes, ERC va demanar a l'alcalde que detallés la situació de les negociacions entre ajuntament i el propietaris dels terrenys on es va construir el nou consistori per arribar a un acord judicial que eviti l'enderroc de l'edifici. Una sentència va concloure que l'edifici no compleix la normativa i que s'hauria d'enderrocar-ne una part. Per evitar-ho, els advocats de les dues parts estan intentant arribar a un acord de compensacions per poder mantenir l'edifici, ja construït.  

Coromina va explicar que la pròrroga del jutge per a executar la sentència és fins al 18 d'octubre i va assegurar que les negociacions continuen el seu curs. "Quan hi hagi alguna cosa en ferm, ja els ho explicarem", va concloure Coromina, que no va donar més detalls sobre possibles compensacions.