Ullà (Baix Empordà) tindrà quatre basses de laminació per reduir el risc d’inundació del rec Madral al tram urbà del municipi. La creació d’aquestes basses s’emmarca dins el projecte HidroNet Baix Ter, que precisament se centra en prevenir les avingudes d’aigua i fomentar la biodiversitat al tram baix del riu. Els treballs, que s’acabaran a l’agost, també inclouen retirar espècies vegetals invasores, substituir-les per altres d’autòctones i estabilitzar diferents talussos. Les actuacions que s’estan duent a terme a Ullà suposen una inversió propera als 470.000 euros. En aquest tram del rec Madral, on van a parar els torrents del Montgrí, s’hi plantaran 253 arbres i també més de 2.100 arbustos.
Els treballs a Ullà, que han començat aquesta primavera, s’emmarquen dins el projecte HidroNet Baix Ter ‘Estratègia de prevenció de les inundacions i foment de la biodiversitat aquàtica a partir de superfícies de laminació a la xarxa hídrica del curs baix del riu Ter’. Les actuacions, que van començar el 10 de març, tenen un termini d’execució de cinc mesos; és a dir, que s’acabaran a l’agost. Se centren a reduir el risc d’inundació al municipi mitjançant la creació de quatre basses de laminació i la millora de la naturalització del rec Madral.
Els treballs tenen un cost de 468.617,68 euros (IVA inclòs). Compten amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, a través d’una convocatòria dels fons europeus Next Generation.
El 2021 l’Ajuntament d’Ullà va comprar una parcel·la en sòl no urbanitzable –situada en una zona inundable– per preservar l’espai com a antiga closa. Segons subratllen des d’HidroNet Baix Ter, l’adquisició “marca un antecedent coherent amb el projecte”, que precisament se centra a prevenir inundacions. En el cas d’Ullà, creant basses de laminació properes al rec Madral (que recull els torrents del Montgrí).
En paral·lel, els treballs també volen fomentar la biodiversitat al voltant del curs d’aigua. D’aquesta manera, es milloraran els talussos del rec, s’està retirant la vegetació invasora i després s’hi plantaran espècies de ribera autòctones. En total, s’actua en uns 3 quilòmetres de longitud del rec Madral.
Entre les espècies que s’arrenquen hi ha canyes, bambú, iuca o raïm de moro (que creen problemes de drenatge i desestabilitzen els talussos del rec). La principal espècie que cal retirar és la canya, que ocupa una superfície de 7.399,01 m².
D’altra banda, s’estan rehabilitant els talussos a tocar dels horts urbans i l’antic safareig; aquí, també retirant-hi l’amiant. Després, tota la zona es revegetació amb arbres i plantes de ribera. Es plantaran 253 peus d’arbre i 2.134 arbustos; en concret, s’hi posaran oms, freixes de fulla petita, salzes blancs, pollancres blancs, alocs, saücs, arçs blancs, aranyoners i sanguinyols.
Quatre basses
Finalment, es crearan quatre basses de laminació a la banda esquerra del rec Madral, en parcel·les que s’han comprat o on s’ha arribat a un acord de custòdia. La seva inundació serà temporània i dependrà de la intensitat del fenomen torrencial, la capacitat de càrrega de l’aqüífer del Baix Ter i la disposició de sediments, entre altres aspectes. A més, també es millorarà la diversitat rehabilitant hàbitats de joncs i herbassars, i als llocs més idonis, s’hi plantarà una espècie pròpia d’aquest hàbitat de manera experimental (el Juncus bufonius).
Els socis del projecte són la Diputació de Girona; els ajuntaments de Gualta, Torroella de Montgrí i Ullà; el Consorci del Ter; la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, i la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona.