Cadaqués estudia com evitar convertir-se en un parc temàtic de turistes

El consistori calcula quants visitants pot assumir el poble

L’Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) ha encarregat un estudi per saber quants turistes pot assumir el poble, frenar la sobreocupació i no convertir-se en “un parc temàtic”. L’estudi servirà de base per a un pla estratègic que es vol enllestir a la tardor i aplicar-se el 2026. La regidora de Turisme, Núria Duran, diu que l’objectiu és apostar per un turisme “sostenible i de qualitat”. També, tenint en compte que Cadaqués és porta d’entrada al parc de Cap de Creus. En paral·lel, una altra pota del projecte se centra en l’aparcament. “Cada any rebem 1,8 milions de vehicles, és una barbaritat”, diu el regidor de Mobilitat, Isma Vila. Per intentar reduir el col·lapse a la carretera, l’ajuntament instal·larà panells informatius des de Roses.

Durant l’hivern, a Cadaqués hi viuen uns 2.800 habitants. Però amb l’arribada del bon temps, i sobretot a l’estiu, aquesta xifra es multiplica per deu i s’arriba a les 30.000 persones. L’atractiu que desperta el poble, amb la seva façana marítima pintoresca i la proximitat al Cap de Creus, es tradueix en una forta pressió turística.

“Vulguis o no, ens estem convertint en un parc temàtic, i això s’agreuja també pels problemes d’habitatge que tenim”, lamenta la regidora de Turisme. A més, arribar a Cadaqués en ple estiu pot ser una odissea, perquè sovint la carretera que entronca amb Roses queda col·lapsada i, un cop a lloc, la gent acaba aparcant allà on pot.

Per gestionar aquesta massificació, tant l’ajuntament com el parc natural ja han dut a terme algunes mesures. L’estiu passat, per exemple, el consistori va limitar a la meitat els turistes que desembarcaven a la platja, i que hi arribaven amb creuers procedents de Roses. Del miler que diàriament ho feien, es va passar a un màxim de 450 (en una prova pilot que es va aplicar durant l’agost).

A més, d’ençà del 2021, entre els mesos de juny i setembre no es pot entrar amb cotxe al parc natural de Cap de Creus. S’ha de fer a peu, en bicicleta o a través dels busos llançadora (que cada vint minuts surten des del nucli de Cadaqués i arriben fins al far). La restricció també s’aplica per Setmana Santa i els caps de setmana d’abril, maig i octubre.

Ara, l’Ajuntament de Cadaqués ha fet un pas més per frenar la massificació turística. El consistori ha encarregat un estudi que ha de concretar quants visitants pot assumir realment el poble. També, dividint-lo per zones. La regidora explica que la filosofia és la de turisme sí, però no a qualsevol preu. “Allò que volem és un visitant de qualitat, que respecti l’entorn i que sigui cívic”, subratlla Núria Duran.

La regidora explica que l’estudi analitzarà la “capacitat de càrrega” de Cadaqués per saber “quins indrets del municipi tenen sobreocupació, sigui turística o no, perquè també ens trobem dins una reserva natural”. “És a dir, per posar un exemple, dins l’àmbit del parc, volem saber quanta gent pot visitar la punta del far de Cap de Creus”, precisa Duran.

Cap al pla estratègic

L’estudi que ha de posar xifra als turistes s’emmarca dins un projecte més ambiciós, que ha rebut una subvenció de 2,6 milions d’euros dels fons Next Generation. Entre d’altres, també inclou impulsar la digitalització –per comptar minut a minut quants visitants rep el poble– o tirar endavant mesures per gestionar l’elevat volum de vehicles que hi arriben durant les vacances.

L’objectiu final és acabar disposant d’un pla estratègic que, com concreta la regidora, reculli accions específiques i serveixi de guia a l’Ajuntament de Cadaqués per avançar “cap a un turisme sostenible i de qualitat”. El consistori preveu tenir-lo enllestit aquesta tardor (entre octubre i novembre) amb l’objectiu de començar-lo a aplicar a partir del 2026.

Aparcaments i embussos

A l’hora de gestionar el turisme que arriba a Cadaqués, l’ajuntament és conscient que caldrà posar el focus en els aparcament i els vehicles que accedeixen al poble. Sobretot durant els mesos d’estiu, quan la carretera que hi arriba des de Roses acumula embussos diàriament.

“Penseu que al cap de l’any, a Cadaqués hi entren 1.800.000 vehicles; això és una autèntica animalada”, explica el regidor de Mobilitat. Per regular-ho, d’entrada, l’ajuntament ha encarregat un estudi previ –aquest, amb fons propis– per saber exactament les places d’aparcament de què disposa el poble. “Ara mateix en tenim una estimació, però no dades concretes, perquè molts pàrquings són solars que no estan delimitats”, precisa Isma Vila.

A partir d’aquí, el consistori impulsarà mesures per canalitzar el trànsit cap a les bosses d’aparcament que té Cadaqués, i també vol crear zones pacificades a l’interior del municipi. “Ens trobem que, en alguns casos, hi ha turistes que arriben al poble, no troben estacionament, donen una volta amb el cotxe i després marxen”, lamenta el regidor.

Panells informatius

Per gestionar l’aparcament, l’Ajuntament de Cadaqués vol instal·lar càmeres als pàrquings per saber si ja s’han omplert o no. I també treballa perquè aquesta informació, després, es traslladi a uns panells informatius que es volen situar just a la sortida de Roses, quan s’agafa la carretera que entronca amb el poble.

“A l’estiu i per vacances, la gent ve a Cadaqués en hores punta, i això fa que la carretera quedi col·lapsada; abans patíem les cues al matí, però ara també passa a la tarda”, diu el regidor de Mobilitat. “Per això, amb aquestes pantalles informatives, abans d’agafar les corbes la gent ja sabrà amb quina situació es poden trobar”, precisa Isma Vila.

En paral·lel, el regidor també precisa que “millorar” la situació que viu la carretera també permetrà actuar millor en cas d’emergències (per exemple, si es declara un incendi). “Moltes vegades ens trobem col·lapses perquè hi ha camions, autobusos o ciclistes que causen retencions; i això, si hi hagués alguna desgràcia, ens preocupa molt”, subratlla.

Per últim, dins l’objectiu d’apostar per una mobilitat sostenible, el projecte que ha rebut fons europeus també inclou que els autobusos que enllacen Cadaqués amb el parc natural siguin 100% elèctrics.