Dos anys de presó per l'exalcalde de Planoles per embutxacar-se més de 15.000 € de l'ajuntament

Per cobrir el desfalc ha fet servir els 30.000 euros que va pagar de fiança per sortir de la presó

L'Audiència de Girona ha condemnat a 2 anys de presó l'exalcalde de Planoles (Ripollès) per embutxacar-se, entre els anys 2007 i 2008, més de 15.000 euros de les arques municipals. Josep Antoni Fernández s'enfrontava a 6 anys de presó per malversació de diners públics i dos delictes de prevaricació.

Fiscalia, defensa i acusació particular han arribat a un acord per rebaixar la pena. L'acusat ha fet servir els 30.000 euros que va pagar de fiança per cobrir el desfalc i ha evitat així entrar a presó.

L'exalcalde ha reconegut que es va apropiar de diners públics pagant suposades feines a la seva parella, fent-se transferències a comptes bancaris propis o, fins i tot, donant-los a la seva filla.

Fernández ha admès que va "utilitzar la seva condició d'alcalde" per cometre tot un seguit d'irregularitats comptables. D'esquenes a la resta de regidors i membres de l'equip de govern, va donar una feina remunerada a la seva parella sense contractar-la i sense que fos funcionària, va crear un número de compte sense tenir ni la firma de la tresorera de l'ajuntament ni l'autorització del Consell Comarcal i va fer múltiples transferències bancàries a números de compte propis o de la seva filla. En total, l'exalcalde ha admès que va provocar un forat a la caixa de més de 15.200 euros.

El cas ha arribat a judici aquest dimarts a la secció quarta de l'Audiència de Girona. A la banqueta dels acusats, també hi havia la parella sentimental de l'exalcalde, Ester Donadeu, que ha reconegut que va cobrar 2.000 euros de l'ajuntament a canvi de gestionar i organitzar festes locals i esdeveniments socioculturals, tot i que no hi havia cap acord de ple ni cap contracte que l'autoritzés a encarregar-se d'aquestes feines.

Fiscalia, defensa i acusació particular han arribat a un acord. Reconèixer els fets i, sobretot, destinar diners a reparar el desfalc ha permès aplicar als acusats un atenuant molt qualificat de reparació del dany, que ha rebaixat substancialment la pena.

L'exalcalde s'enfrontava inicialment a 6 anys de presó per malversació de fons públics, a pagar una multa de 4.800 euros per prevaricació i demanaven que l'inhabilitessin per a l'exercici de càrrec públic durant 20 anys. Gràcies a l'acord només l'han condemnat a una pena de 2 anys i ha evitat així ingressar a presó perquè no té antecedents penals. La multa és finalment de 750 euros i la inhabilitació de 14 anys. La seva parella, Ester Donadeu, acusada d'un delicte de prevaricació administrativa, s'enfrontava a pagar una multa de 4.800 euros. Finalment, la multa és de 600 euros.

Aquests diners els hauran de pagar a part, perquè els 30.000 euros que va dipositar com a fiança Fernández per sortir en llibertat provisional l'any 2008 han servit per tapar el desfalc de l'ajuntament i cobrir altres despeses processals, com el cost de l'acusació particular.

Ikea, cessions de terrenys i transferències a la filla

Entre el 12 de novembre del 2007 i l'1 d'octubre del 2008 el llavors alcalde de Planoles per Convergència i Unió (CiU), Josep Antoni Fernández, va utilitzar el seu "poder" com a alcalde per atribuir funcions municipals a la seva parella, tot i que sabia que qualsevol nomenament s'havia de fer via decret d'alcaldia o ple municipal i sempre que la contractació complís la legalitat. No content amb derivar-li funcions, també les va remunerar. Ell mateix va retirar 2.000 euros d'un compte titularitat de l'Ajuntament de Planoles sota el concepte 'Ester i pagaments varis' i els hi va donar com a retribució. També va intentar pagar-li 5.684 euros que no va arribar cobrar mai perquè el Consell Comarcal del Ripollès va retenir la factura.

El novembre del 2007 va retirar 3.000 euros d'un número de compte fingint que servirien per pagar una cessió de terrenys d'una veïna per construir una variant. L'home sempre treia diners fent valer només la seva firma, sense comptar ni amb la tresorera ni amb la interventora. "Els diners mai es van destinar a les finalitats previstes", ressalta el fiscal Joaquim Soldevila que exposa que quasi un any després el mateix alcalde va fer un ingrés per la mateixa quantitat. Tot i això, entre les indemnitzacions que Fernández paga a l'ajuntament hi ha els interessos d'aquest import.

Una altra de les irregularitats va tenir lloc el 4 de desembre del 2007. l'alcalde va treure 1.200 euros d'un compte de l'ajuntament. Part dels diners, 966,92 euros, van servir per comprar mobles a Ikea, despeses de drogueria o compres en un basar. La resta, però, mai van tornar a les arques municipals. Van desaparèixer 233,08 euros que l'exalcalde "va incorporar al seu patrimoni o va destinar-los a finalitats alienes a la utilitat pública".

Des del compte que va crear de forma irregular va fer diverses transferències bancàries a comptes propis, d'empreses vinculades a ell o de la seva filla. Hi ha detectades vuit transferències fraudulentes amb imports que oscil·len entre els 3.020 i els 232,47 euros.

El lletrat de la parella, Antoni Vergés, ha afirmat que han decidit reconèixer els fets per posar fi a un "malson" que ha durat anys. "Viuen fora del país i, tot i que crèiem que podíem guanyar el judici, han decidit tancar el tema d'una vegada per totes i evitar anar a presó", ha conclòs el lletrat. El magistrat, Francisco Orti, ha dictat sentència de viva veu. La sentència és ferma.