L'impacte econòmic i social de la Fageda supera els 65 milions d'euros

La fundació calcula que cada euro públic rebut té un retorn social de tretze euros

La Fageda ha incorporat per primera vegada la metodologia del Valor Social Integrat (VSI). Es tracta d’una eina que permet calcular, amb dades econòmiques, el valor que aporta a les persones i al territori. Segons aquest càlcul, la fundació garrotxina va generar l’any passat 65,3 milions d’euros, i va tenir un retorn social de tretze euros per cada euro públic rebut. Unes xifres que contrasten amb la seva facturació (34 milions d’euros), ja que el VSI permet reflectir un abast d’impacte més ampli. La directora general de La Fageda, Sílvia Domènech, ha destacat que les empreses socials tenen “el repte d’explicar millor la contribució” que aporten a tota la societat; i que a partir d’ara inclouran aquest càlcul en la seva memòria anual.

El VSI converteix en un valor mesurable l’aportació que La Fageda fa a cadascun dels seus grups d’interès: els treballadors, les famílies, les administracions públiques, els clients, els proveïdors i a la societat en general.

Aquesta metodologia calcula tant l’impacte econòmic directe (sous, impostos, compres a proveïdors, entre altres) com aportacions que la comptabilitat tradicional no recull. Per exemple, el temps que alliberen a les famílies, gràcies a les seves activitats empresarials i serveis. O la despesa que s’estalvien les administracions en prestacions socials, gràcies a la inclusió laboral.

El resultat final del VSI és la suma del Valor Social de Mercat (VSM) –tot allò que es pot comptabilitzar en euros– i que va ser de 54,8 milions d’euros. Més el Valor Social de No Mercat (VSNM), és a dir, tot allò té un impacte real en les persones, que va ascendir a 10,4 milions d’euros. D’aquests, 3,3 milions corresponen al valor aportat a les famílies beneficiàries.

En matèria d’eficàcia pública, l’estalvi en prestacions socials, costos sanitaris i aportacions en impostos va representar un retorn d’11,5 milions per a l’administració. La suma d’aquests dos conceptes té com a resultat els 65,3 milions d’euros.

“L’aplicació de la metodologia és una manera de conèixer i entendre l’abast que tenen les activitats i serveis que prestem”, ha indicat la directora general de La Fageda, Sílvia Domènech. A partir d’ara, a les memòries anuals, la fundació integrarà aquesta metodologia perquè ofereix dades que “contribueixen a integrar altres factors en la presa de decisions”.

Domènech també ha recordat que, al ser una fundació sense ànim de lucre, “el 100% de l’excedent econòmic” es reinverteix en el projecte, i per tant en tota la societat. “Creiem en una economia al servei de l’interès col·lectiu”, ha subratllat.

Més de 30 milions de facturació el 2024

La Fageda també ha fet públic aquest dimecres la memòria del 2024. Després de dos anys amb pèrdues, l’any passat van aconseguir un milió d’euros de benefici, amb una facturació total de 31,6 milions d’euros.

Així mateix, van produir més de 94 milions d’unitats de iogurts i postres, 149.000 quilos de melmelades, i 61.663 quilos de gelats. En total, La Fageda agrupa més de 600 persones, entre treballadors, persones ateses pel Servei d’Inserció Laboral i alumnes atesos.