L’ibis ermità Janosch sobrevola l’Empordà en la seva primera migració autònoma

És el primer de la seva espècie que emprèn el retorn migratori pel seu compte fins a Àustria

Centenars d’aficionats a l’ornitologia i experts en el repoblament de l’Ibis ermità (Geronticus eremita) a Europa estan pendents aquests dies d’en Janosch, un exemplar procedent de Jerez que està duent a terme la seva primera migració autònoma.

Es tracta d’un mascle que va néixer al Zoo Rosegg, el 2023, i posteriorment va ser criat a mà a Binningen, Àustria. Forma part de la colònia d’Überlingen i pertany a la generació F0, la primera generació d’ibis del Waldrapp Team que participava en una migració assistida a Cadis. Dues de les seves cuidadores, assimilades com les seves “mares”, i dos pilots amb ultralleugers, van guiar Janosch i una trentena d’ibis més pel cel d’Europa fins a Cadis. A terra els seguia un vehicle d’assistència i diverses furgonetes amb el material necessari per garantir parades segures.

Janosch està realitzant la seva migració de tornada a Àustria pel seu compte i durant la tarda d’aquest dimarts 29 d’abril ha sobrevolat terres empordaneses. Va sortir l’1 d’abril de Vejer de la Frontera, amb una ruta cap al nord d’Albacete. Va continuar fins a Lleida i ha travessat l’Alt Empordà pel nord de Figueres, volant sobre Peralada i Garriguella, en direcció al pas del Pirineu per les Alberes.

Al darrere el segueix DrSaurier, una femella de la seva mateixa generació. Ella ja havia fet un primer desplaçament de pocs dies fins al sud de Madrid el juny de l’any passat. El 20 d’abril va abandonar definitivament Vejer de la Frontera per iniciar la seva primera migració cap al nord.

Janosch i DrSaurier seran la primera parella d’ibis ermitans en recuperar la migració natural des del sud de la península. Ara, experts i aficionats confien que la parella pugui completar el trajecte sense incidents.

De cara a l’any vinent, s’espera que hi hagi una població estable d’ibis a la zona interior dels Aiguamolls de l’Empordà. L’entitat Alive Fundació segueix de prop els moviments naturals dels ibis mentre treballa en la construcció d’un aviari que ha de permetre establir un reforç poblacional de l’espècie a l’Empordà, en un punt intermedi de la seva migració. L’objectiu és afavorir la reproducció, garantir intercanvi genètic i consolidar la població global.

Alive impulsa projectes per a la conservació d’espècies i la custòdia del territori, amb la voluntat de preservar els valors naturals, culturals, paisatgístics i històrics de l’entorn natural, així com fomentar-ne un ús responsable.