El Pla d’Hivern 2024-2025 a la Regió Sanitària de Girona ha finalitzat amb un total de 125.801 urgències ateses als hospitals del territori des de la seva activació l’1 de desembre fins al 31 de març. Del total de pacients atesos, un 12,8% han requerit ingrés hospitalari, fet que suposa una mitjana de 1.039 persones al dia als serveis d’urgències hospitalaris. Paral·lelament, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Güell ha atès 29.729 pacients, amb una mitjana diària de 233 visites.
Aquestes xifres representen un lleuger augment respecte al Pla d’Hivern 2023-2024, quan es van registrar 125.665 urgències als hospitals i 28.245 al CUAP Güell. Malgrat l’increment, els professionals sanitaris destaquen que l’activitat ha estat menys tensionada, gràcies a la dispersió temporal dels pics epidèmics i a l’absència de col·lapse durant períodes crítics com les festes nadalenques.
Segons Salvador Campasol, responsable del Pla d’Hivern a la Regió, això ha permès mantenir l’activitat programada dels centres i una millor resposta assistencial. Un dels factors clau ha estat el projecte de coordinació territorial impulsat per la Regió amb tots els hospitals i centres d’urgències d’atenció primària, amb accions orientades a optimitzar el circuit assistencial i reduir la pressió sobre les urgències.
Entre les accions implementades, destaca la creació d’una zona de preingrés hospitalari, per evitar que els pacients esperessin al servei d’urgències mentre se’ls assignava un llit, i la derivació directa a l’atenció primària de fins a 2.300 pacients per part del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), després d’una valoració prèvia. També s’ha permès que pacients d’urgències primàries que requerien radiologia accedissin directament a aquest servei sense haver de passar per urgències hospitalàries.
El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha valorat molt positivament aquesta gestió integral: “s’ha aconseguit que el Pla d’Hivern no sigui un problema només d’Urgències, sinó que ha passat a ser un tema d’Hospital, i en el qual cal que hi hagi una implicació general.”
Una altra novetat ha estat la creació d’un sistema de monitoratge dels indicadors d’activitat urgent, dissenyat per l’Oficina d’Enginyeria de Processos del CatSalut, que ha permès una resposta ràpida i coordinada davant qualsevol canvi. Aquest quadre de comandament es convertirà en un model per a altres regions de Catalunya.
De cara a futures temporades, es treballa en un model predictiu d’entrada de pacients i en la implantació definitiva d’algunes de les mesures testades aquest hivern. També es preveu aplicar un monitoratge similar durant el Pla d’Estiu, davant l’increment d’activitat esperat en alguns centres sanitaris de la Regió.