Olot acollirà la dissetena edició del Sismògraf entre els dies 24 i 27 d’abril. La ciutat s’omple de dansa sota el lema “el festival que detecta el moviment del cos i del planeta”, el quart any que treballa sota la línia de reorientar-se i emprendre un nou camí cap a un model del festival centrat en les arts vives i el paisatge. Un festival renovat, sostenible, fet per a la ciutat i el seu entorn natural.
Enguany, el festival gira al voltant de l’alimentació com a territori de creació i pensament, i la dimensió simbòlica i material dels boscos. En paraules de Tena Busquets, directora del festival, “Sismògraf és un projecte que busca complicitats, enxarxar-se i acollir, però no podem amagar el desconcert i malestar que ens fa afrontar-lo també a la contra: contra l’esperit bèl·lic i la cursa armamentista, contra la dificultat de menjar sense agredir, contra la burocràcia que només ens vol ciutadanes endreçades i contra el poder real que encara és masclista, xenòfob, capacitista i ecocida”.
Amb motiu del Dia Internacional de la Dansa, els dies 29 i 30 d’abril se celebrarà el Sismodansa, amb espectacles centrats en aquesta disciplina artística que tindrà lloc en escenaris singulars de l’espai públic, la biblioteca i el teatre.
Programació
Aquesta edició presenta més d’una trentena de propostes i posa el focus en l’aliment i els boscos a través dels seus espectacles. Entre les propostes programades s’identifiquen diferents línies argumentals, les Erupcions. Idees que han anat prenent forma a mesura que els creadors participants han anat compartint els fonaments dels seus projectes artístics durant els mesos previs al festival. Enguany són dues erupcions que expliquen la programació: l’aliment i el bosc.
L’aliment
Es tracta d’un conjunt de propostes que prenen l’aliment com a matèria artística, un espai de creació i pensament que connecta l’entorn amb la pràctica artística contemporània. És el cas de Natura Centrum Est, la rua-acció que presenta Marcel·lí Antúnez, un dels creadors més inclassificables del país i cofundador de la Fura dels Baus, a partir de l’hort que conrea al Moianès. La proposta, que serà una de les peces centrals d’aquest Sismògraf, inclou altres accions (tallers, exposició, performance...) que es duran a terme a Olot abans, durant i després del festival.
D’altra banda, Maria Camila Sanjinés traça un Mapa Caníbal, on s’investiguen les tradicions culinàries, que es repartirà durant el festival, i que oferirà diverses activacions en viu.
Més enllà de propostes concretes, a partir d’aquesta Erupció, el Sismògraf vol repensar la relació entre producció, consum i territori i les pràctiques extractivistes i productivistes de la indústria alimentària.
El bosc
Un seguit de propostes parteixen del bosc com a ecosistema amenaçat, però també com a territori mitològic i espai de ficció i transformació. En aquesta Erupció destaca l’espectacle Timeless Streams. Whispers of Earth, una combinació d’escalada i coreografia adaptada al paisatge on es representa. Coproduïda pel Sismògraf, és la segona proposta de The Mountain Range, Beyond Borders, projecte de l’escaladora i coreògrafa noruega Helle Siljeholm i la curadora italiana Lisa Gilardino que explora les dimensions de quatre paisatges europeus (Dolomites, Prepirineus, Açores i Islàndia).
A Incendis, la companyia catalana Ça Marche evoca tant la devastació com la capacitat del bosc per renéixer en un dispositiu immersiu, amb llum, fum i so, que simula un gran incendi forestal al Parc Nou. Els boscos també són presents en propostes com la d’Aram Pou i del Col·lectiu de Professionals de Circ de Girona (CPCG), que amb XAI ESPECÍFIC #1: El bosc inicia una recerca sobre arts vives i boscos. Una col·laboració que s’estendrà fins més enllà del festival gràcies a la Carta Verda, una iniciativa del Sismògraf que vol oferir temps i recursos a un creador o creadora.
Altres programacions
Entre la resta d’espectacles destaca Yo no tengo nombre / I have no name, una proposta de la companyia catalano-suïssa El Conde de Torrefiel on el paisatge es converteix en tots els elements de la peça teatral que imagina com la natura percep l'ésser humà.
Un altre dels imperdibles del festival és Sol Picó, que torna al festival amb Lastre, un muntatge on treballa amb una corporalitat més animal, més lliure, menys pesada i escenificada al voltant d’una foguera, a la plaça de braus. A més a més, també s’hi podrà veure l’exploració sobre masculinitat i virilitat que plantegen els acròbates belgues Arno Ferrera, Gilles Polet i Charlie Hession a Armour; la instal·lació audiovisual Multiverse, de Humanhood; L’Envers d’ici, un diàleg entre la companyia francesa Ex Nihilo i el projecte de regeneració del nucli antic d’Olot; i la instal·lació interactiva dirigida a infants AHNI. Accions Humanes No Identificades, de les Balears Hermanas Picohueso.
El Sismògraf culminarà al Parc Nou en Moviment, el programa dominical de dansa i arts vives situat en aquest espai natural i que portarà propostes d’Euskadi, Mallorca, Madrid i Palestina i els Països Baixos.
Per tal de facilitar l’experiència al festival al públic s'han dissenyat quatre itineraris: un per espectacles per anar a veure en família, un per a les persones que volen fer un primer contacte amb el festival, un per seguir el Sismògraf amb calma, i un per aquelles persones que no es vulguin perdre res del festival.
Sismògraf és un festival organitzat per l’Àrea de Cultura i Educació de l’Ajuntament d’Olot que compta amb la col·laboració de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.