Girona ofereix ajudes als ciutadans que vulguin obrir negocis a locals buits de Sant Narcís

En els darrers cinc anys han abaixat la persiana la meitat dels comerços del barri

L'Ajuntament de Girona ha impulsat el projecte 'Aixequem persianes' que ofereix facilitats als ciutadans que vulguin obrir un negoci al barri de Sant Narcís. Aquest barri és un dels més castigats per la crisi i, a més, ha patit l'efecte directe de les obres del TAV.

Des que van començar els treballs, han tancat la meitat dels negocis i actualment hi ha 175 locals buits. Els propietaris poden oferir els seus locals buits a través del web del programa, amb la condició que el preu de lloguer sigui inferior als preus de mercat.

L'ajuntament ofereix als futurs empresaris ajudes per pagar l'assegurança de lloguer, la taxa d'escombraries o la llicència d'obertura, entre d'altres.

La voluntat de l'Ajuntament de Girona és ajudar a dinamitzar un dels barris que, a banda de la crisi, fa més de cinc anys que suporta els perjudicis de les obres del TAV. Segons ha explicat una portaveu de veïns i comerciants, Esther Arnau, molts comerciants han abaixat la persiana no perquè el negoci els anés malament sinó perquè han decidit canviar-se de barri perquè, en algunes ocasions, les obres els han situat en carrers tallats o han instal·lat tanques just al davant del seu comerç.

Segons Arnau, des que van començar les obres del TAV fa més de cinc anys han tancat la meitat dels negocis del barri. Les dades de l'ajuntament apunten que, en total, a Sant Narcís hi ha 590 locals comercials, dels quals 175 estan buits, un 30% del total. Per això, l'ajuntament impulsa el programa 'Aixequem persianes' que pretén ajudar els propietaris a llogar els locals però, sobretot, donar condicions avantatjoses als futurs empresaris que es decideixin a obrir un negoci al barri.

Les condicions del programa

Es poden sumar al projecte tots els propietaris de locals que faci més de sis mesos que estan tancats i que estiguin d'acord a llogar-los a preus més baixos que els de mercat. Segons ha explicat la regidora de Promoció i Ocupació, Marta Madrenas, han fixat que els locals de fins a 70 m² no podran excedir els 5 euros/m² i que, els de més de 70 m², no podran superar els 4 euros/m². El preu de mercat es troba, de mitjana, entre els 8 i 10 euros/m². A més, el contracte de lloguer haurà de ser com a mínim d'un any i prorrogable fins a tres, no es podrà fer pagar al llogater l'IBI i l'increment del lloguer no podrà superar l'IPC anual de Catalunya. 

Segons ha remarcat Madrenas, els propietaris que apostin per apuntar-se al programa obtindran com a benefici poder donar sortida a un local que fa mesos que tenen buit i, a més, tenen l'opció de publicitar el seu local sense cap tipus de cost a la web del projecte. 

D'altra banda, els ciutadans que vulguin llogar algun d'aquests locals tindran ajudes directes de l'ajuntament. Segons ha concretat la regidora, des de l'oficina de Giroemprèn es donarà suport tècnic -per exemple per fer el pla d'empresa o per a qüestions de màrqueting-, es donaran diners (a retornar) per a les despeses per posar en marxa el negoci, ajudes per fer front a l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) o la taxa d'escombraries. L'ajuntament també podrà pagar durant tot un any l'assegurança de lloguer que cal contractar i que garanteix al propietari que cobrarà. 

Madrenas ha explicat que els tècnics de Giroemprèn valoraran cada cas i que, depenent de la situació econòmica de cada empresari, es podran donar ajudes parcials o totals. La regidora ha detallat que al pressupost del 2013 hi ha 20.000 euros per a aquestes ajudes i que l'any 2014 s'ampliaran. "Els ajuts arribaran fins on calgui", ha remarcat.

Voluntat d'estendre-ho a d'altres barris

L'Ajuntament de Girona ha decidit començar el projecte per Sant Narcís, especialment pel perjudici que han patit els comerciants de la zona amb les obres del TAV. Ara bé, segons ha indicat Madrenas, la voluntat és estendre-ho a la resta de barris on la crisi també hagi provocat el tancament massiu de negocis.

El proper barri que s'incorporarà al projecte "de manera immediata" serà Santa Eugènia. Segons dades de l'ajuntament, en aquest barri hi ha un total de 641 locals, dels quals 252 estan buits (un 40%). Madrenas ha explicat que cal primer veure quina rebuda té entre els propietaris de locals buits i també entre els futurs empresaris però que, si hi ha bona rebuda, el projecte arribarà a tota la ciutat.

El projecte compta amb el suport del Col·legi d'Administradors de Finques de Gironai del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària de Girona, amb qui l'ajuntament i l'associació de comerciants de Sant Narcís han formalitzat aquest dilluns un conveni de col·laboració.