Pressió màxima de la PAH per evitar el desallotjament del bloc de Salt

La plataforma denuncia que el defensor de la ciutadania de Girona ha estat a punt de desnonar una dona

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha anunciat una campanya de pressió màxima per intentar forçar la Sareb i el Banc Mare Nostrum a negociar una sortida per a les famílies que viuen al bloc de Salt (Gironès). L'objectiu és evitar el desallotjament, ajornat 'in extremis' pel Tribunal Europeu de Drets Humans fins al 29 d'octubre.

Paral·lelament, també volen que l'Ajuntament de Salt acabi empadronant a totes les persones que viuen al bloc, actualment 36. La plataforma ha denunciat que el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha estat a punt de desnonar una dona que viu de lloguer en un pis seu de Salt. De moment, el desnonament està aplaçat.

Amb el desallotjament ajornat almenys fins al 29 d'octubre, la PAH vol aprofitar aquesta setmana per dur a terme una campanya d'accions destinades a forçar una negociació amb la Societat de Gestió d'Actius Immobiliaris procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) -el 'banc dolent' propietat del bloc Salt- i amb el banc Mare Nostrum, segons la PAH, propietari "moral" i "gestor" de l'immoble. La intenció és arribar a un acord perquè les famílies que viuen a l'edifici hi puguin continuar vivint a canvi d'un lloguer social ajustat als seus ingressos.


La portaveu de la PAH Girona, Marta Afuera, ha criticat la "inacció" de les administracions i ha assegurat que des de la plataforma es veuen obligats a "pressionar" per trobar solucions als problemes d'habitatge de milers de famílies. "Ja que les administracions no se'n surten, ja engeguem una campanya nosaltres per forçar una negociació", ha afirmat Afuera.

Afuera ha estat molt crítica amb el paper que han jugat tant Ajuntament de Salt com Generalitat amb la situació del bloc de Salt. La portaveu ha negat que "mai" haguessin posat pisos a disposició de les persones que viuen al bloc i, a més, ha criticat que els convoquessin a una reunió "per separat", amb només mitja hora de marge i sense temps d'anar assessorats adequadament. "Només hi va poder assistir una persona i ja li demanaven que signés un document, sense que s'hagués pogut assessorar", ha criticat Afuera.

La PAH recalca que el bloc Salt està "unit" i que les possibles sortides s'han de trobar i negociar per a tots alhora. "El que busquen és atomitzar, dividir i desactivar la lluita", ha criticat. Actualment al bloc hi viuen 36 persones perquè dues famílies amb infants van marxar espantades davant l'anunci de desallotjament. "Han marxat temporalment perquè tenen por, però el seu lloc és aquest", ha afirmat Afuera. Abans de l'anunci de desallotjament hi vivien 43 persones.

Per intentar "fixar" els pilars per evitar el desallotjament, la PAH també ha presentat massivament sol·licituds d'empadronament al bloc. "Volem que tothom que hi viu estigui empadronat", ha explicat la portaveu. Actualment, segons dades de l'Ajuntament de Salt d'aquest dilluns al matí, hi ha empadronades deu persones de tres famílies diferents.

Propietat del defensor de la ciutadania

La PAH ha denunciat que el defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, ha intentat desnonar una dona que vivia de lloguer en un pis de Salt de la seva propietat. Segons ha explicat Afuera, fins que la PAH no va intercedir per evitar el llançament, Llorente no es va moure per trobar una sortida i evitar que aquesta dona es quedés al carrer. Afuera ha lamentat que el defensor de la ciutadania utilitzi "els mateixos arguments que els bancs" per justificar que una persona es quedi sense pis.

A l'immoble hi viu la Dali, d'origen maurità i mare de dos fills a qui la Generalitat ha retirat la custòdia. Segons Afuera, els nens estan amb ella un cap de setmana de cada dos i el fet de no tenir habitatge pot fer que li impedeixin veure'ls. La dona, que no té ingressos fixos, pagava un lloguer de 500 euros al mes i, segons ha assegurat, no paga des del maig.

L'Ajuntament de Salt ha informat aquest dilluns al matí mitjançant un comunicat que la intervenció dels Serveis Socials i els Serveis Jurídics Municipals ha permès arribar a un acord amb el propietari de l'immoble situat al carrer Montserrat Roig de Salt i aturar el desnonament de la inquilina, previst per a les 10 del matí.

Segons el consistori, la Taula d'Urgència del Departament d'Habitatge de la Generalitat està tramitant una solució perquè aquesta persona pugui disposar d'un nou pis en el termini de deu dies.