Augmenten un 300% les denúncies per aldarulls i consum d'alcohol al carrer durant l'estiu a Lloret

La policia local ha augmentat la pressió i ha perseguit actituds que podien derivar en desordres multitudinàris

Les denúncies per aldarulls, baralles o consum d'alcohol a la via pública han augmentat un 300% aquest estiu a Lloret de Mar (Selva) si es comparen les dades amb l'any anterior. Des del consistori reconeixen que la policia local ha augmentat la pressió i, amb les ordenances de civisme i la de via publica a la mà, han perseguit tots aquells comportaments que poden derivar en aldarulls massius com els que la població va viure l'estiu del 2011. Les noves ordenances van començar a aplicar-se al juny del 2012 i des del consistori n'han fet una valoració molt positiva perquè asseguren que han contribuït a reduir la conflictivitat i fer que l'estiu sigui "tranquil".

Aquestes són algunes de les dades que es van tractar dijous durant la Junta Local de Seguretat de Lloret de Mar, que ha servit per fer balanç de l'estiu per part dels diferents cossos policials que han col·laborat en la vigilància de la població amb més afluència de turistes de la Costa Brava. Segons ha destacat l'alcalde, Romà Codina, entre els gremis i els diferents sectors econòmics del municipi hi ha la sensació que ha estat un "estiu tranquil". "La feina de col·laboració entre els diferents cossos policials i la implicació dels diferents gremis ens han permès una millor gestió de la conflictivitat i dels aldarulls tant a la via pública com a l'interior dels locals d'oci i establiments turístics", ha valorat l'alcalde. 

Després d'un estiu complicat com el del 2011 -quan hi va haver enfrontaments amb la policia i aldarulls protagonitzats per centenars de turistes-, l'ajuntament va decidir actualitzar les ordenances i endurir les sancions per als comportaments incívics que podien derivar en desordres públics. Les noves ordenances de civisme i convivència i també la de via pública van entrar en vigor el juny del 2012. 

Un any més tard, l'ajuntament valora que s'han convertit en una bona eina per a la policia per augmentar la pressió i ajudar a reduir comportaments que poden derivar en conflicte. Algunes de les dades aportades durant la Junta Local de Seguretat apunten que s'ha fet especial incidència en el control preventiu d'aquelles infraccions que podien comportar un risc per a la bona convivència. Per exemple, pel que fa a infraccions com el consum d'alcohol a la via pública, baralles o alteracions de l'ordre públic s'ha passat de 83 denúncies l'any 2012 a 246 denúncies el 2013, és a dir, un augment pràcticament del 300 % . 

Pel que fa a l'ordenança de convivència, s'han tramitat un miler més de denúncies en relació a l'any passat, novament amb una especial incidència en aquells apartats que suposen aspectes relacionats amb la convivència, el civisme i la seguretat de les persones.

Paral·lelament també s'han intensificat les denúncies en aquell grup d'infraccions que comporten un deteriorament de la imatge de Lloret de Mar i la neteja viària, amb especial atenció a infraccions com orinar al carrer o malmetre elements de la via pública. Aquestes denúncies han passat de les 203 l'any 2012 a 280 el 2013, el que suposa un augment de prop del 15 %. En menor terme, també han crescut les denúncies per molèsties veïnals i les denúncies per abandonament d'animals, que han augmentat un 30%. 

Segons les dades aportades per l'ajuntament, el que baixa en un 50% són les sancions per incompliment del Reglament de Platges. En aquest punt, el consistori destaca que és fruit del treball previ a la temporada d'estiu de la policia administrativa i els vigilants de l'entorn que van verificar les condicions per prevenir les infraccions.

"Aquestes dades són un reflex que la pressió de control exercida a través de l'aplicació de l'ordenança de convivència per part de la policia local ha estat molt alta i creiem que ha estat un dels factors que ha ajudat a reduir els aldarulls", ha valorat el regidor de Seguretat, Jordi Martínez. 

En el primer any d'aplicació d'aquestes ordenances, Lloret de Mar va ingressar 300.000 euros en sancions.