Vila: 'La línia 3 de Rodalies necessita millorar amb urgència hi hagin Jocs d'Hivern o no'

El conseller reclama a l'Estat que es "prengui seriosament" els projectes de desdoblament de tren entre Barcelona i Puigcerdà

La línia 3 de Rodalies necessita millorar amb urgència hi hagi Jocs d'Hivern o no". Així ho ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant una visita aquest divendres a Ripoll. Vila ha assenyalat que la connexió ferroviària entre Barcelona i Puigcerdà és clarament "insatisfactòria" i requereix actuacions estratègiques de desdoblament en bona part del recorregut que difícilment es poden assumir a curt termini.

És per això, que reclama a l'estat espanyol es prengui "seriosament" la qüestió i iniciï la tramitació dels diferents projectes plantejats "amb realisme" per la Generalitat. També ha demanat al territori que faci front comú amb el Govern per pressionar sobre aquest tema.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha admès que la línia 3 de Rodalies (R3) "no pot passar gaires més anys amb les circumstàncies actuals" i per això considera que és urgent tirar endavant els projectes de millora al marge de si la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Barclelona-Pirineus tira finalment endavant. Si és així, ha dit Vila, el que farà aquesta cita internacional de l'esport serà "precipitar" i "anticipar" unes inversions que des del Govern consideren del tot necessàries.

Ara bé, també ha reconegut que aquestes millores tenen un cost que difícilment es pot assumir a curt termini i per això ha reclamat al govern espanyol que es "prengui seriosament" els projectes de desdoblament d'una part del recorregut i que els tramiti de forma immediata. Segons Vila, la proposta que ha fet el Govern s'ha concebut des del "realisme", ja que no contempla un desdoblament de punta a punta de la connexió ferroviària que va des de l'Hospitalet de Llobregat fins a Puigcerdà.

Preguntat pels retards i les queixes dels usuaris d'aquesta línia, el conseller ha respost que el que passa en aquests moments a les vies té a veure amb el conjunt del servei de Rodalies, que al seu entendre és "francament decebedor". Tot i que ha reconegut que s'han fet millores amb el nou contracte de serveis que s'ha signat amb Renfe, com ara una renovació de part dels combois, Vila ha subratllat que cal seguir exigint millores del servei i també de la infraestructura, i ha posat l'exemple de la necessitat que Adif remodeli el pas soterrat del pas a nivell de Ripoll, una obra que s'hauria de fer abans no s'acabi aquesta legislatura. "El servei pot i ha de millorar i crec que a curt termini ho farà", ha afegit.

Per altra banda, el conseller ha aprofitat la visita que ha fet aquest divendres a Ripoll per demanar als alcaldes i a tot el territori que facin un front comú amb la Generalitat per "pressionar" i "posar el focus d'atenció" en aquesta línia de Rodalies. El conseller participa aquesta tarda en la taula rodona 'Territori i model energètic, futur a Catalunya', organitzat pel Consorci Ripollès Desenvolupament.