La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha denunciat la greu situació d’inseguretat que es viu als centres penitenciaris de Catalunya, després de conèixer-se que, durant el 2024, es van intervenir 859 telèfons mòbils. Una xifra que, segons el sindicat, posa de manifest una “feblesa estructural intolerable” en el sistema, així com una “negligència inadmissible” en els protocols de control d’interns i familiars.
Entre els casos destacats, CSIF apunta la situació al Centre Penitenciari del Puig de les Basses, on el 2023 es van confiscar 140 mòbils, i l’any passat 105. Aquesta última dada representa una mitjana de dos mòbils requisats per setmana. Des del 2018, aquest centre ha acumulat un total de 591 telèfons mòbils intervinguts, fet que confirma, segons el sindicat, una “progressió ascendent” de la problemàtica.
En l’acord de millora de condicions laborals signat entre l’Administració i diverses organitzacions sindicals —acord que CSIF no va subscriure— es preveia una prova pilot de detecció i inhibició de drons i telèfons mòbils a Brians 2. Tanmateix, CSIF assegura que no hi ha cap informació pública sobre l’estat del projecte, ni sobre la seva possible implementació a la resta de centres.
El sindicat lamenta que aquesta manca de transparència s’emmarca en una inacció més generalitzada de l’Administració, a qui acusa de “cronificar una crisi” que afecta directament la seguretat del personal penitenciari. “Els fets parlen per si sols”, apunta CSIF, que recorda que en els darrers set anys s’han confiscat 4.547 telèfons mòbils a les presons catalanes.
El sindicat també denuncia la presència habitual de vídeos i publicacions a les xarxes socials gravades des de dins de les cel·les, així com ressenyes a Google que ridiculitzen la situació dels centres penitenciaris. Tot plegat, considera CSIF, contribueix a desprestigiar el sistema i posa en evidència la ineficàcia dels protocols de seguretat.
Els mòbils, afegeixen, esdevenen objectes de gran valor dins les presons, amb un preu que pot multiplicar-se per deu i que fomenta un tràfic intern que agreuja el clima d’inseguretat.
Finalment, CSIF interpel·la el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó i Espadaler, i li exigeix que esclareixi quines mesures pensa adoptar per frenar una situació que, segons el sindicat, “posa en risc la integritat física i psicològica dels professionals del sistema”.