La X Jornada de Vacunes a Lloret se centra en la IA per a millorar la cobertura

L'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya ha reunit a 250 professionals

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) ha celebrat, avui, a Lloret de Mar la X edició de la Jornada d'Immunització i Vacunes. La convocatòria ha reunit a més de 250 professionals de la infermeria amb l’objectiu d’intercanviar coneixements, novetats sobre noves eines -com l’ús de la intel·ligència artificial, entre d’altres- i compartir experiències per tal de millorar la praxi i augmentar cobertures vacunals.

En paraules de la presidenta de l’AIFiCC, Ester Giménez, “es tracta d'una convocatòria rellevant per la nostra organització. Els processos de vacunació es porten a terme als Centres d’Atenció Primària (CAP) de tota Catalunya al llarg de l'any i és important que els professionals estiguem al dia i puguem compartir experiències per tal de millorar la qualitat del servei que donem”.

Una de les sessions que més interès ha despertat ha estat la dedicada a l’ús de la intel·ligència artificial (IA) en l’àmbit de la infermeria, pensada específicament per a professionals d’atenció primària. Aquesta ponència ha volgut mostrar com les eines digitals poden ajudar a les infermeres en la seva pràctica diària, sense substituir el criteri clínic, sinó aportant recursos que reforcen el coneixement, milloren la seguretat i optimitzen el temps assistencial.

Mariona Vilar, infermera especialista en salut familiar i comunitària, ha presentat casos reals d’aplicació de la IA, com ara l’assistent virtual ‘Informació Calendari Vacunal a Catalunya’, un sistema basat en tecnologia tipus ChatGPT que permet consultar de manera àgil i personalitzada les pautes vacunals oficials segons edat i grups de risc, a partir de la documentació del Departament de Salut.

La ponència ha fet èmfasi en la importància d’abordar qüestions ètiques i legals com la confidencialitat de les dades i el respecte a la decisió clínica final del professional. Tal com ha remarcat la ponent, “la tecnologia no substitueix la cura, però sí que pot potenciar la seva qualitat i abast”. Aquesta iniciativa representa un pas ferm cap a una infermeria digital i empoderada, amb capacitat per adaptar-se als canvis i liderar la innovació al sistema sanitari.

La IA obre un horitzó molt prometedor per al sistema de salut, i especialment per a l’atenció primària. Permetrà anticipar necessitats, optimitzar recursos i millorar la comunicació amb els usuaris.

Pacients crònics i immunodeprimits. Adults Nouvinguts.

La jornada ha abordat també aspectes clau per a la pràctica vacunal a l’atenció primària, amb ponències centrades en col·lectius específics: pacients crònics i immunodeprimits, amb sessions que han aportat actualitzacions i bones pràctiques en la gestió de la vacunació en aquests grups de risc. La sessió Vacunació en adults nouvinguts ha destacat les barreres d’accés i la necessitat d’una atenció culturalment adaptada.

Optimitzar la vacunació

Un altre dels grans eixos ha estat el de les estratègies per millorar la cobertura vacunal, amb una ponència on s’han presentat accions innovadores i enfocaments proactius des de la consulta d’infermeria.

També s’hi han compartit eines i recursos pràctics que faciliten el dia a dia dels equips, com l’ús de qüestionaris prevacunals, materials gràfics i etiquetes per a l’organització de les neveres de vacunes, i missatges clau per a la comunicació amb les famílies.

La jornada ha comptat amb una taula de debat interprofessional, amb la participació d’Anna Ribes, responsable del Servei de Gestió Integral de Vacunes (SeGIV) de Tarragona i Terres de l’Ebre; Meritxell Carrión, referent de vacunes CAP Ernest Lluch, i Marta Coll, referent de vacunes de l'EAP Girona 1, que han coincidit en la importància de reforçar la coordinació entre rols i serveis per avançar cap a una pràctica vacunal més efectiva i cohesionada.