Una escola de Ripoll impulsa un projecte per fomentar la sardana entre els joves

Demanen a l'Ajuntament que aposti per ensenyar el ball en horari escolar a tots els centres

Els alumnes de segon de primària de l’escola Vedruna de Ripoll han desenvolupat un projecte per entendre per què la sardana ha perdut presència entre els joves i buscar-hi possibles solucions. Sota el títol ‘La sardana mola’, el treball ha inclòs sessions pràctiques per aprendre a ballar, una enquesta ciutadana i activitats creatives com el disseny d’un logotip de colla. Una de les principals conclusions ha estat que les escoles poden jugar un paper clau per mantenir viva aquesta dansa tradicional.

Amb l’ajuda de membres del grup sardanista de Ripoll i famílies de l’alumnat, els infants han practicat els passos bàsics equipats amb gomets als peus per identificar cada moviment. Les sessions han tingut lloc quinzenalment durant el trimestre, però el projecte s’ha enfocat sobretot a investigar els motius de la pèrdua de popularitat de la sardana entre la canalla.

A partir d’una enquesta a veïns i veïnes i una pluja d’idees, els alumnes han conclòs que la manca d’ensenyament en horari escolar és una de les barreres per a la seva continuïtat. Per aquest motiu, han adreçat una carta a l’Ajuntament de Ripoll demanant que es promogui l’aprenentatge de la sardana dins l’horari lectiu. “Si s’ofereix només com a extraescolar, ningú s’apunta”, ha apuntat Irma Darnés, tutora de segon.

Els infants també han batejat una colla fictícia amb el nom de ‘Entre dos rius’ i han dissenyat mocadors per als balladors, que ja es van estrenar durant la ballada de la Fira de les 40 Hores. La propera actuació serà durant la festa de l’escola al maig, on tornaran a ballar plegats.

La iniciativa ha estat molt ben rebuda per part de l’agrupació sardanista de Ripoll, que no compta actualment amb colla pròpia. Un dels seus membres, Raimon Vaquer, creu que el projecte ha servit per trencar el tòpic que la sardana és només per a gent gran. “Tothom és benvingut i tant de bo la canalla s’animi a sortir a la plaça”, ha expressat.

La tutora valora molt positivament els resultats i confia que el projecte pot tenir continuïtat. “Hem vist que la sardana uneix, que tothom pot ballar i que si ho podem iniciar des de les escoles podrem arribar més lluny”, ha dit. A tall d’exemple, explica que ara, quan els alumnes fan fila per sortir, ballen sardanes. La iniciativa també vol donar suport a la candidatura de la sardana com a patrimoni immaterial de la UNESCO.