Un nou programa conservarà la fauna aquàtica dels rius gironins

Els treballs compten amb un pressupost de 21.000 euros i estan executats per persones en risc d'exclusió social

Preservar la fauna aquàtica dels rius i rieres gironins i oferir una oportunitat laboral a persones amb risc d'exclusió social. Aquest és el doble objectiu del programa conjunt impulsat per la Diputació de Girona i l'Obra Social de 'la Caixa".

Un projecte que es va iniciar el passat mes d'agost i que amb un pressupost de 21.000 euros vol protegir espècies autòctones en perill d'extinció com ara l'espinós i eradicar-ne d'altres d'invasores com el peix sol o el cranc de riu americà. Una de les actuacions s'està duent a terme al riu Orlina, un dels més ben conservats de Catalunya, però que com altres, pateix també l'amenaça d'espècies exòtiques invasores introduïdes il·legalment els darrers anys.

El projecte de conservació de fauna aquàtica autòctona als cursos fluvials de les comarques gironines que s'ha presentat aquest dijous, s'emmarca en un acord més ampli subscrit entre la Diputació de Girona i l'Obra Social de 'la Caixa' per la preservació integral dels espais naturals de la província de Girona i per la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. Un acord que enguany ha comptat amb una inversió de 450.000 euros i que en els darrers set anys ha disposat d'una partida pressupostària superior als vuit milions.

El programa que s'ha presentat avui i que es va iniciar el passat mes d'agost s'ha centrat en la conservació de la fauna aquàtica d'interès a diferents rius i rieres gironins, mitjançant el control demogràfic d'espècies invasores com el peix sol, el cranc roig americà i la nàiade o cloïssa de riu exòtica.

Unes espècies que en el cas del riu Orlina, on s'ha presentat el projecte a la premsa, no tenen gran incidència però que si que causen estralls en altres cursos fluvials de les comarques gironines. En aquest sentit, Joaquim Pou, responsable del projecte, ha explicat que el riu Orlina és un dels més ben conservats de tot Catalunya i on les espècies exòtiques invasores hi tenen menys incidència, però que tot i així, actuacions com la d'aquest dijous ajuden a preservar la seva fauna autòctona amb espècies amenaçades com l'espinós.

Concretament, l'espinós és una de les espècies de peixos d'aigua dolça més amenaçades a la península ibèrica. Un estudi realitzat el 2011 dins el marc de col·laboració entre la Diputació de Girona i 'la Caixa' va detectar-ne una presència important a rius i rieres de la província de Girona el que va fer que s'engegués un programa per garantir-ne la seva conservació.

El programa que es realitza al riu Orlina i que s'ha reproduït a d'altres cursos fluvials, consisteix en la captura i retirada continuada d'exemplars invasors mitjançant tècniques com la pesca elèctrica, la col·locació de trampes tipus barbol, i la captura i selecció manual de les espècies.

Amb tot, Joaquim Pou ha puntualitzat que és gairebé impossible eradicar les espècies invasores introduïdes il·legalment als rius catalans, però que amb actuacions puntuals com aquesta, especialment en rius amb poc cabal i bon estat ecològic, es dificulta molt la seva reproducció.

A banda del riu Orlina, l'àmbit d'execució del programa seran diferents punts d'alt interès ecològic del Baix Ter i de la Conca del Fluvià seleccionats per la presència de l'espinós o de nàiades autòctones.

Pel que fa als responsables del projecte, tant el vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, com el director de l'Àrea de negoci de l'Empordà 'la Caixa', han destacat que l'acord permet satisfer dos aspectes molt importants: un, la conservació dels espais naturals a les comarques gironines, i l'altre, donar una oportunitat laboral a persones en risc d'exclusió social. De fet, i com ha destacat Miquel Calm, des de la signatura de l'acord l'any 2006 un total de 310 persones hi ha treballat.