Cinc alumnes de l'IES Llançà, denunciats per ciberassetjament

Els joves enxampats tenen entre 13 i 16 anys

L'institut de Llançà (Alt Empordà) denunciarà cinc alumnes del centre d'entre 13 i 16 anys per ciberassetjament. Els estudiants van obrir dues pàgines a Internet des d'on, durant els darrers dies, s'havien anat penjant tota mena de comentaris anònims i despectius cap a altres joves de l'institut.

Per descobrir qui eren, la directora de l'IES, Carme Barceló, va fer servir un mètode expeditiu. Va asseure els 300 estudiants del centre en una sala i els va passar el vídeo de l'adolescent canadenca que es va suïcidar ara fa un any, víctima del 'bullying'.

Ara l'IES denunciarà el cas als mossos i, independentment d'això, el centre també decidirà què fer amb els alumnes aplicant el seu reglament intern.

Les dues pàgines d'Internet que s'anaven omplint de xafarderies i comentaris despectius -tots anònims- es van crear el passat 4 d'octubre. Una es va fer des de la xarxa social facebook i l'altra des d'ask.fm, un espai que s'ha relacionat amb l'assetjament cibernètic. Els comentaris que hi apareixien es referien tant a alumnes com a exalumnes del centre.

"Es posaven amb l'orientació sexual d'alguns, amb qui sortien o què bevien... Estem parlant de joves que no es poden defensar, i encara més quan l'anonimat dóna ales als qui fan els comentaris", assegura la directora del centre, Carme Barceló. Des de l'institut, després de descobrir l'existència de les pàgines, es va decidir tallar el problema de soca-rel.

De fet, la directora ja va deixar constància de l'abast d'aquest assetjament virtual a la seva pàgina personal del facebook. Abans d'ahir, segons ha avançat la Cadena Ser, va fer una entrada on assegurava que no li tremolaria la mà amb els autors de les dues pàgines. "Feu pena i, a més, jo mateixa us denunciaré per intromissió a l'honor d'altres menors [...] Ens veurem al jutjat i a la fiscalia de menors, penso arribar fins al final [...] Sembla mentida que hi hagi gent tan malalta que necessiti fer això per sentir-se realitzat", deia Carme Barceló.

El sistema per descobrir els culpables va ser expeditiu. Ahir, la directora va convocar els 300 alumnes de l'institut a la Casa de Cultura de Llançà. Allà, en presència del cap de la Policia Local i d'agents dels Mossos d'Esquadra, va passar a tots els estudiants el vídeo de l'adolescent canadenca víctima de 'bullying' per Internet que ara fa un any es va suïcidar. "El més adequat era tallar-ho de manera dràstica", explica la directora de l'IES.

La denúncia tira endavant

Al cap de poca estona, van ser els mateixos estudiants que havien creat les pàgines els qui van confessar. Es tracta de cinc alumnes d'entre 13 i 16 anys. Barceló explica que, tot i això, el centre continuarà endavant amb la denúncia per intromissió a l'honor d'altres menors. "Encara que les pàgines només han estat deu dies operatives, el mal ja està fet", explica la directora de l'institut.

La primera de les pàgines va deixar de funcionar abans d'ahir a la nit, poca estona després que Barceló pengés el seu escrit al facebook. La segona, ahir a la tarda. La directora de l'institut diu que, encara que a la denúncia hi apareixeran els noms dels cinc estudiants perquè tenen "un plus de responsabilitat" en l'afer, al darrere hi ha més culpables. "Em refereixo a tots aquells que, de manera anònima, van col·laborar fent comentaris i votant-los durant tots aquests dies", precisa.

La directora de l'IES també precisa que, tot i que hi havia famílies que volien denunciar els estudiants elles mateixes, al final tot això es canalitzarà des del centre. "Al cap i a la fi som un poble petit i per evitar aquestes situacions, els hem demanat que sigui el centre qui porti l'afer davant dels Mossos d'Esquadra", ha precisat Barceló.

Independentment de la via que segueixi la denúncia (a través de la fiscalia de menors), l'institut també aplicarà el reglament intern del centre en el cas d'aquests cinc estudiants. La decisió de quin serà el càstig s'adoptarà en el proper consell escolar. Entre d'altres, es podria arribar fins i tot a l'expulsió temporal.

"La nostra intenció és pactar amb les famílies i imposar-los la sanció que tots considerem adequada; espero que ara tot s'hagi aturat i que no torni a passar una situació com aquesta", conclou la directora de l'IES.