Mal Pelo, Llum de Fideu i Aurora Bauzà & Pere Jou, pròxims residents a El Canal de Salt

S’han programat dotze assajos, tallers i xerrades

Les companyies Mal Pelo, Llum de Fideu i Aurora Bauzà & Pere Jou seran tres de les catorze companyies que faran residència aquesta primavera i estiu al Centres d’Arts Escèniques-El Canal de Salt. Les estades per part d’aquestes companyies es faran entre aquest mes d’abril i fins a l’agost, a les instal·lacions saltenques per iniciar, millorar o perfeccionar les seves creacions i a través dels programes ‘Espais en creació’ o ‘Companyies Residents’, com seran Hermanas Picohueso, Clara Larcher, Nyamnyam, Ponten Pie, Colectivo Ameno, Cia MuTa, Clara Cortés, Los Detectives, Cia Totapedra i Mambo Project.

La companyia gironina Mal Pelo es troba aquests dies fent la residència a El Canal pel seu nou projecte ‘WE. Nosaltres i els Temps’, un espectacle on María Muñoz i Pep Ramis comparteixen amb dotze intèrprets de diferents orígens i generacions el llenguatge poètic que els caracteritza. Una proposta que a finals d’abril es podrà veure al Mercat de les Flors i ja té prevista una gira prevista durant aquest 2025, però que a l’assaig obert i gratuït es podrà veure a El Canal el dijous 10 d’abril, a les 19 hores. Es tracta d’una coproducció en què hi participa El Canal amb nombroses institucions i administracions més de referència al país.

Entre d’altres de les companyies residents, en destaca també la residència de la companyia Llum de Fideu, que ja ha obtingut diversos reconeixements amb obres anteriors i ara el nou projecte ‘Tallem!’, busca reflexionar sobre el pas del temps, la memòria i les seves traces en l’espai públic a través del llenguatge cinematogràfic. En aquesta proposta compten amb la col·laboració de Verónica Navas, que aporta suport en la dramatúrgia i l’escriptura del guió del curtmetratge. En aquest cas, l’assaig obert arribarà el 10 de maig, a les 19 hores, a la façana de la Coma Cros. En aquesta línia, Aurora Bauzà & Pere Jou i el seu ‘Lobo’ fusionaran veu, moviment i llum en una experiència sensorial que explora la comunitat, la vulnerabilitat i l’alteritat a escena, que es podrà descobrir el 13 de juny, a les 19 hores, a la sala d’assaig d’El Canal.

Per la seva banda, Clara Larcher explorarà la lluita interna d’una dona per trobar l’autenticitat a través del moviment a Araké, que es podrà veure el 25 d’abril, 19h, a la sala d’acabats. El 30 d’abril, a les 19 h hores, es durà a terme l’assaig obert de Ponten Pie i el seu ‘Cau’, una experiència immersiva que fusiona teatre visual i so binaural per explorar memòria, fragilitat i connexions intergeneracionals. Entre les propostes a El Canal també hi ha la de l’Escola de Música Moderna de Girona (EMMG) que amb ‘A flor de pell’ crearan un musical on nou joves afronten un càsting que esdevé un viatge emocional posant a prova talent i identitat. El circ, la dansa i poesia visual es fusionaran a l’espectacle ‘Corcs’ de la Cia MuTa i el seu viatge distòpic que explora la relació humana amb l’entorn, la supervivència i la transformació. I el Colectivo Ameno pujarà a l’escenari la crítica i l’humor en un espectacle de carrer irreverent, on la natura pren veu per llançar un ultimàtum sense filtres a ‘L’emboscadura’. El juliol i a l’agost arribaran ‘Clam’ de la Cia Fèmut, ‘Cinemàtica’ de Nyamnyam, ‘Pífia’ de la Cia Totapedra, i ‘Jovent’ de Mambo Project.

A banda de les companyies residents i els assajos oberts que s’ofereixen, a la programació de primavera i estiu del Centre d’Arts Escèniques-El Canal s’han previst activitats obertes a la comunitat, com ja és habitual i s’inclou una xerrada sobre novel·les artúriques i l’imaginari visual i una jornada sobre pràctiques contextuals, entre d’altres. A més, en aquests pròxims mesos les instal·lacions d’El Canal acolliran activitats del Festival Z, la mostra ‘Esfera’ dels alumnes de l’ERAM o una jornada amb col·laboració amb el Festival ‘Això al poble no li agradarà’.