L'Ajuntament de Salt i l’Associació Contra el Càncer a Girona han signat un conveni de col·laboració per sumar-se a la campanya ‘Espais Sense Fum’, una iniciativa que té com a objectiu promoure entorns lliures de fum i sensibilitzar la població sobre els efectes perjudicials del tabac. Com a primera acció dins d’aquest acord, s’han instal·lat setze cartells informatius de les zones sense fum a la zona esportiva del Pla i al voltant de dues escoles bressol municipals amb l’objectiu que els ciutadans i ciutadanes evitin fumar i vaporejar en aquests entorns.
Això suposa que aquests cartells indiquen que és un espai lliure de fum i en què no es pot ni fumar i vapejar i s’han distribuït a les entrades de les instal·lacions com són la piscina coberta municipal, el pavelló municipal, el pavelló poliesportiu, el camp de futbol o a l’entrada del pavelló del pavelló de gimnàstica. Per incidir i aconseguir que aquests espais siguin sense fum també s’ha procedit a la retirada dels cendrers que hi havia en aquests espais, amb la voluntat que això limiti l’hàbit tabàquic que encara manté una part de la població. En el cas del camp de futbol del Pla també s’ha senyalitzat perquè el públic que assisteixi als partits tampoc fumi ni vapegi, malgrat que es tracta d’un espai a l’aire lliure i la normativa actual ho permet.
Aquest matí s’ha fet un acte de presentació de la iniciativa compartida entre l’entitat i el consistori saltenc que ha comptat amb la participació d’una trentena de participants del grup de manteniment per a adults que avui han traslladat la seva activitat a la via pública per visualitzar els hàbits saludables que suposa l’activitat física i la salut. L’activitat, impulsada per l’àrea de salut pública i esports, ha anat acompanyada d’una taula informativa que s’ha fet durant el matí i es repetirà a la tarda per sensibilitzar els pares que acompanyin els seus fills o filles a les activitats i els ciutadans que entrin al recinte esportiu. Així mateix, persones voluntàries de l’entitat i personal de l’àrea de salut del consistori repetiran aquesta sensibilització a la sortida de les escoles bressol públiques El Carrilet i El Lledoner aquesta mateixa tarda.
El regidor de Salut Pública i Esports, Jordi Subils, ha destacat la importància d’aquesta col·laboració, “ja que amb aquest acord fem un pas més per garantir entorns més saludables per als nostres infants i famílies. Volem que els espais on es practica esport i els centres educatius siguin zones lliures de fum, protegint així la salut de tothom i donant exemple a les futures generacions.”
Aquesta acció es planteja com una prova pilot, amb la voluntat d’estendre progressivament la iniciativa a altres espais públics del municipi. “Aquest és només el primer pas. La nostra inten infantils o zones properes a més centres educatius, reforçant així el nostre compromís amb la salut pública”, ha afegit Subils.
El tabac mata i el seu fum, també
El consum de tabac és la primera causa de mort previsible. Cada any, al món, moren més de 8 milions de persones a causa del tabac, de les quals 7 milions ho han fet per consum directe i al voltant d'1,5 milions mai havien encès una cigarreta. Només a l’Estat espanyol, el tabac mata cada any més de 50.000 persones, sent el responsable del 30% de tots els casos de càncer i de fins a 20 tipus diferents, com el de pulmó, laringe, pàncrees, bufeta, esòfag o fetge.
La relació directa entre el consum de tabac i el càncer està més que assumida per la societat, però què passa amb el fum del tabac? La població no percep el risc de desenvolupar càncer quan inhala aquest fum tòxic. No obstant això, està demostrat que aquest fum provoca càncer, ja que conté més de 70 substàncies cancerígenes. "No podem permetre que la manca de conscienciació segueixi posant en risc la salut de la població, especialment la dels infants", destaca Montse Salvachúa, responsable de prevenció de l'Associació Contra el Càncer a Girona. "Cada espai que alliberem del fum del tabac és una victòria per la salut col·lectiva."
Els menors, indefensos davant el fum del tabac
Els menors de dotze anys són una població molt vulnerable i estan indefensos enfront del fum del tabac. El 72% estan exposats a aquest fum, dels quals el 43% ho està en espais públics, ja que 9 de cada 10 fumadors fuma davant d'ells.
Les conseqüències per a la salut són alarmants: multipliquen el risc de desenvolupar càncer de pulmó en l'edat adulta, i en el curt termini tenen un 50% més otitis, un 30% més infeccions respiratòries i un 20% més crisis asmàtiques. "Els infants no poden decidir, però nosaltres sí. Hem de prendre mesures valentes per ampliar els espais lliures de fum i protegir-los", subratlla Salvachúa. "Desnormalitzar el consum de tabac és fonamental per evitar que les noves generacions repeteixin els errors del passat."
L'Associació Contra el Càncer a Girona fa anys que impulsa aquesta campanya per reduir l'exposició al fum del tabac en espais freqüentats per a infants i joves, promovent així hàbits de vida més saludables. Amb aquest conveni, Salt se suma a altres municipis que ja han adoptat mesures similars per fomentar una societat més conscient dels riscos associats al consum de tabac.
L’Ajuntament de Salt convida la ciutadania a respectar aquests espais i a sumar-se a la iniciativa per aconseguir un entorn més saludable i lliure de fum.