La Unitat del Son del Trueta i el Santa Caterina ha fet 6.526 proves des del 2023

Aleshores es va traslladar al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt per disposar de més recursos

Des del trasllat a les noves instal·lacions al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, la Unitat del Son del Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina ha fet 6.526 proves diagnòstiques de diversos tipus (2.506 el 2023, 3.584 el 2024 i 436 des de principis del 2025). La majoria de les proves han estat diürnes (5.256), però també se n’han fet 1.270 de nocturnes en què es monitora l’activitat cerebral, muscular, cardiorespiratòria, el moviment dels ulls, la posició i el ronc per a un diagnòstic precís. El nou espai està dotat dels recursos necessaris per consolidar un model assistencial per al tractament de les malalties del son a la Regió Sanitària Girona, liderat des de l’atenció primària i el Servei de Pneumologia.

La Unitat del Son del Servei de Pneumologia dels hospitals Trueta i Santa Caterina ha realitzat un total de 6.526 proves diagnòstiques des del 2023. En concret, n’ha fet 2.506 el 2023, 3.584 el 2024 i 436 des de principis del 2025. Totes a les noves instal·lacions al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), on es van traslladar fa dos anys.

D’aquestes, 1.270 s’han fet de nit (339 el 2023, 761 el 2024 i 170 el gener i febrer de 2025) amb la supervisió de professionals d’infermeria especialitzats. El monitoratge permet identificar les ones cerebrals que poden determinar si la persona està desperta o adormida i les diferents fases del son, el nivell d’oxigen a la sang, la freqüència respiratòria i cardíaca, el ronc i la posició del cos.

Aquestes proves nocturnes van dirigides a persones que pateixen un trastorn del son com somnolència durant el dia, cansament, ronc fort, o si hi ha sospita d’altres trastorns com l’apnea obstructiva del son, l’insomni, la narcolèpsia o la síndrome de moviments periòdics de les cames durant el son. Per dur-les a terme, la Unitat disposa de quatre habitacions insonoritzades, amb llit individual i bany, equipades amb els sistemes tecnològics que permeten, d’una banda, el control a distància dels equips de pressió positiva contínua a la via aèria (CPAP) i ventilació mecànica no invasiva (VMNI) i, de l’altra, la supervisió del pacient a través de vídeo i la comunicació entre el professional i la persona en estudi ingressada.

Pel que fa a les proves diürnes, se n’han fet un total de 5.256. D’aquestes, 2.167 es van realitzar el 2023, 2.823 el 2024 i les 266 restants aquest 2025 des de principis d’any.

Detecció als CAP

La Unitat del Son també és una peça important en la implantació del programa per al diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son des dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Es fa a través del programa Innòbics SAHS, realitzat del 2022 al 2024 amb el finançament de l’organisme europeu EIT Health i la coparticipació de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), la Fundació TIC Salut Social, el Centro Hospitalar Lisboa Norte, Pulso Ediciones, TRC Informática, ResMed Spain i OXIGEN Salud.

Mitjançant la Unitat Virtual de Suport, els professionals de pneumologia d’infermeria de la Unitat del Son interactuen amb l’infermer o la infermera de cada CAP, degudament format per desenvolupar el programa. Als pacients amb sospita d’apnea del son se’ls obre una història clínica digital i se’ls facilita un dispositiu electromèdic (polígraf del son), que han d’utilitzar durant una nit al seu domicili per recollir dades quan dormen.

Durant el projecte Innòbics-SAHS, s’han atès a l’Atenció Primària 11.349 pacients, 3.567 dels quals se’ls ha detectat risc d’apnea obstructiva del son. S’han realitzat 3.519 Poligrafies respiratòries domiciliàries des de l’Atenció Primària i avalades per la Unitat Virtual del Son (94%). Pel que fa a l’avaluació per part de la Unitat Virtual del Son, els resultats han estat: 2.524 casos confirmats (73%) i 934 casos descartats (27%).

Unitat del Son del Trueta-Santa Caterina

La Unitat del Son del Trueta-Santa Caterina està acreditada com a unitat multidisciplinària d’alta complexitat i, des d’agost de 2023, també disposa del grau d’excel·lència concedit per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). Aquesta distinció suposa el reconeixement de la capacitat assolida per la Unitat per dur a terme una àmplia cartera d’activitats assistencials, docents i de recerca relacionades amb la prevenció, diagnòstic i tractament dels trastorns del son en adults i infants.

A la unitat, també es fan altres activitats com gasometries arterials i capnografies per conèixer els diferents gasos que intervenen en la respiració. A més a més, també es realitzen adaptacions de les diferents teràpies respiratòries prescrites en cas de necessitat.

14 de març, Dia Mundial del Son

Aquest divendres 14 de març és el Dia Mundial del Son. Aquest esdeveniment, promogut per la World Sleep Society (WCC), se celebra cada any el divendres anterior a l’equinocci de primavera, amb l’objectiu de posar de manifest la importància del son en la salut i el benestar de les persones.

He formatat l’últim paràgraf com una llista per fer més clara i accessible la informació sobre els hàbits d’higiene del son. Si prefereixes mantenir el text en format de paràgraf, aquí tens la versió sense llista i amb les paraules en negreta:

Uns bons hàbits d’higiene del son inclouen mantenir horaris regulars a l’hora d’anar a dormir i de llevar-se, limitar la durada de les migdiades a un màxim de 45 minuts, evitar abans de dormir el consum de begudes excitants com cafè, te, refrescos o alcohol, així com el tabac i els àpats pesats, greixosos, picants o amb excés de sucre. També és recomanable evitar l’ús de pantalles, fer exercici diàriament i dormir en un entorn saludable, en una habitació adequada per descansar, amb bones condicions de temperatura, llum i soroll, en un llit confortable i amb roba còmoda.