El Sindicat d'Habitatge de Salt denuncia "racisme institucional" i vol que cessi la ''violència policial''

El col·lectiu torna a exigir una solució immediata

El Sindicat d’Habitatge de Salt reclama que s’acabi “la violència policial” al municipi, després de dues nits d’aldarulls. El col·lectiu carrega contra els Mossos i recorda que els incidents van començar després del desnonament de l’imam d’una mesquita del municipi i la seva família. El sindicat es mostra “totalment en contra de l’abús policial exercitat per part dels cossos de seguretat, sobre una família amb quatre menors d’edat que intentava exercir el seu dret a l’habitatge”. Per això, torna a demanar “solucions immediates” i recorda que a Salt hi ha més de 1.800 pisos que són propietat de grans tenidors. En aquest sentit, també carrega contra l’Ajuntament a qui acusa d’”inoperància”.

El Sindicat d’Habitatge apunta que “la violència va començar fa molt de temps” al municipi i apunta als Mossos d’Esquadra i als dispositius “sobredimensionats” en els desnonaments com a desencadenants de la violència. Per això asseguren que els incidents que ha viscut Salt els últims dies són una “reacció espontània” generada per un col·lectiu social.

En una roda de premsa aquest dimecres a la tarda, el sindicat assegura que les mobilitzacions no han estat convocades per l’entitat i han afegit que no coneixien el cas perquè ningú de la família de l’imam va anar a demanar ajuda al sindicat. “La primera notícia que tenim del cas és que hi ha tres ferits de la família a mà dels Mossos d’Esquadra”.

En aquest sentit, acusen la policia d’actuar “amb més repressió i violència i disparant pilotes de goma i projectils FOAM” durant les protestes del dimarts al vespre. Per això, condemnen l’actuació dels Mossos, ja que consideren que “apliquen la violència per protegir grans tenidors i fons voltor contra famílies vulnerables”.

El Sindicat assegura que els agents que van desnonar l’imam de 70 anys el van “colpejar” a ell i a una altra persona que van acabar ingressades a l’hospital Santa Caterina. Fonts de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) sostenen que es van atendre dues persones i que se’ls va donar l’alta mèdica el mateix dia.

A més, el sindicat ha demanat que “s’alliberin tots els represaliats” per motius d’habitatge i exigeix que es facin polítiques d’habitatge “reals” per posar fi al “sensellarisme”. “Ningú no desitja ocupar un pis, al contrari fer-ho genera patiment i dolor”, assegura una membre del sindicat.

Per això assenyalen a l’Ajuntament de Salt com un dels responsables de la situació. També han carregat contra alguns mitjans de comunicació pels seus “discursos estigmatitzadors” perquè creuen que “fan molt de mal” a un municipi que intenta cosir una població multicultural i amb moltes dificultats socials.