Torna la Vila del Llibre, que arrenca a l’Escala, del 14 al 16 de març, i reforça la implementació a Galícia amb la incorporació de Marín (Pontevedra) i la perspectiva que puguin sumar-s’hi altres municipis al llarg de l’any. Actualment, hi ha confirmades i programades set Viles del Llibre, dues a Galícia i la resta a Catalunya. El lema del cicle 2025 és ‘Els llibres fan camí, fem camí amb els llibres’, i, com han explicat els organitzadors, configura una Xarxa de Viles del Llibre “compromesa a construir un camí col·lectiu, marcat pel llibre i l’amor a la lectura, cap a una societat més connectada, crítica i reflexiva”.
La programació de les Viles del Llibre 2025 començarà a l’Escala, que celebrarà la seva setena edició del 14 al 16 de març, amb un programa dedicat a la cultura romana i italiana, des de la poesia clàssica de l’antiga Roma fins a la novel·la negra italiana i la influència de Pasolini.
Al maig, coincidint amb el Dia de les Lletres Gallegues, la xarxa explorarà nous territoris amb la primera edició de Marín Vila do Libro (Pontevedra). La segona edició de Pontedeume Vila do Libro se celebrarà del 22 al 24 d’agost.
La Vila del Llibre d’Arenys de Mar es trasllada a mitjans de juny, mentre que Mollet del Vallès consolida la seva tercera edició, especialitzant-se en el públic infantil.
A la tardor, Sitges celebrarà la seva cinquena edició el primer cap de setmana de novembre, explorant la relació entre la literatura i el vi, amb la Malvasia de Sitges com a eix temàtic. L’epicentre del festival serà el Miramar Centre Cultural, amb activitats al Palau del Rei Moro i altres espais emblemàtics.
Al desembre, la Rambla Vila del Llibre celebrarà la seva quarta edició, amb una proposta per explorar els passatges emblemàtics de Ciutat Vella des d’una perspectiva històrica, literària i arquitectònica.
Els camins del llibre: turisme i lectura
Es posarà en marxa ‘Els camins del llibre’, una estratègia de turisme literari que connecta l’experiència de viatjar pel Camí de Santiago amb la promoció de la lectura. Amb el lema ‘La cultura del camí i la cultura pel camí’, el projecte buscarà crear sinergies culturals i turístiques.
Innovació educativa amb Vitalibris
El 2024, sota la marca Vitalibris i en col·laboració amb l’Escola Cooperativa Nou Patufet (Gràcia), es va impulsar un projecte d’innovació educativa per fomentar la creació literària entre els alumnes d’ESO. El resultat va ser la novel·la col·laborativa ‘L’Eco de la Realitat’, escrita per 200 mans i 100 ments creatives.
Aquest curs, el projecte s’ha ampliat a les etapes d’infantil, primària i secundària, amb l’objectiu de crear, escriure, editar i comercialitzar nous llibres, incloent-hi una novel·la, un llibre de relats curts, un llibre il·lustrat i un pòdcast.
En 17 anys, la Xarxa de Viles del Llibre ha organitzat 50 festivals literaris en 15 territoris, principalment a Catalunya, però també a Galícia i les Balears, amb més de 3.000 activitats dedicades al llibre, la literatura, els oficis del llibre i la promoció de la lectura.