L'atenció a la crisi infantil i juvenil en salut mental a domicili creix un 31% a Girona

El Trastorn de l’Espectre Autista és el diagnòstic més freqüent

El programa d’atenció a la crisi infantil i juvenil de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions va atendre l’any 2024 un total de 187 persones, un 31,7% més que l’any anterior. D’aquests casos, un 39,51% van rebre un diagnòstic de Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), seguit pel trastorn d’ansietat amb un 17,90% i el trastorn de conducta amb un 10,49%. Altres diagnòstics destacats són el trastorn d’adaptació (9,26%), el TDHA (6,79%), el trastorn depressiu (3,70%) i el trastorn d’aprenentatge (1,85%). Del total d’usuaris, un 47,06% són dones i un 52,94% són homes.

Aquest 2024, el nombre de sessions realitzades ha estat de 2.676, un 26,2% més que el 2023. A més, el nombre total de prestacions ha augmentat un 27,1%, passant de 2.671 a 3.395.

El programa es va iniciar a finals de 2022 i està dirigit a infants i joves de 6 a 17 anys que es troben en situacions de complexitat, sigui per la seva vulnerabilitat sociofamiliar o pel seu estat psicopatològic. L’objectiu és donar resposta a casos que necessiten una intervenció intensiva però que, a causa de la seva complexitat, tenen dificultats per accedir als centres de salut mental infantil i juvenil (CSMIJ) o als hospitals de dia. La metodologia del programa se centra en l’atenció domiciliària i en l’entorn natural de la persona, cosa que permet una actuació àgil i coordinada amb els diferents recursos vinculats.

A la demarcació de Girona, el programa disposa d'equips a totes les comarques: Gironès-Pla de l’Estany, Selva interior, Garrotxa i Ripollès, Alt i Baix Empordà i la Selva Marítima. Aquests equips estan formats per professionals especialitzats com psiquiatres infantils, psicòlegs clínics, infermers especialitzats en salut mental, educadors socials, treballadors socials i terapeutes ocupacionals.

Segons Gemma Jordi, coordinadora del CSMIJ de l’Alt Empordà, el principal objectiu del programa és evitar l'hospitalització. Jordi explica que el treball intensiu d’entre 8 i 12 setmanes permet aturar les crisis més agudes i fer que les famílies se sentin acompanyades. Per la seva banda, Xavier Solench, treballador social del CSMIJ del Baix Empordà, destaca la flexibilitat comunitària com un dels punts forts del programa, ja que permet una atenció de proximitat i ajudar joves que han patit un trencament social i que s’han aïllat progressivament.

Un dels elements centrals del programa és la participació activa dels joves en el seu procés de recuperació i empoderament. A més de reduir el risc d’aïllament i exclusió social, el programa també busca disminuir l’absentisme escolar i els ingressos hospitalaris, oferint una atenció més integral i resolutiva.