Incrementen els controls al Croscat per acabar amb els visitants incívics

Des d'aquest setembre els grups que vénen a veure el volcà han de contractar un guia del parc

Els turistes que visiten en grup el volcà del Croscat de Santa Pau estan obligats a contractar un guia del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa des d'aquest setembre. Fins ara, mestres i monitors podien fer al mateix lloc un curs accelerat de dues hores de formació per ser els guies dels seus alumnes però s'ha decidit suprimir aquesta opció per augmentar el control i millorar la seguretat durant la visita.

Es vol així acabar amb les actituds incíviques més habituals, com ara deixar missatges a les parets de la greda rascant la paret o accedir a peu a zones prohibides que el que fan és accelerar el procés d'erosió d'una zona natural ja de per sí molt sensible. Cares somrients o lletres inscrites a les parets de les graderes del volcà del Croscat són alguns exemples d'actituds incíviques que es registren a aquesta zona, la més visitada de tot el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També hi ha qui opta per enfilar-se per llocs on està prohibit i específicament senyalitzat com ara a al peu de l'esllavissada principal del volcà, posant en risc la seva seguretat i accelerant el procés d'erosió de la zona. Així ho van fer fa dos anys, els estudiants d'una universitat de Saragossa, precisament de la facultat de Geologia, que van decidir penjar les imatges a Internet per mostrar la seva "proesa".

"Aquest incivisme és una minoria, però si volem protegir i preservar la zona i prevenir riscos pensem que cal eliminar aquestes actituds o disminuir-ho al màxim", explica el director del parc, Xavier Puig, que recorda que el Croscat és l''emblema" de tot el parc. De fet, aquest volcà va ser l'origen de la protecció de la zona després de les extraccions de gredes i posterior restauració de l'espai, un cop finalitzada l'activitat.

Aquest entorn natural és d'una gran fragilitat, tal com explica el director. "La greda que forma el Croscat és un material molt erosionable amb la seva pròpia evolució natural de despreniments i talusos", que al mateix temps pateix la pressió d'una gran afluència de visitants. L'any passat van passar-hi 13.000 persones en grups organitzats, al marge de les visites individuals, i aquest any les reserves també estan anant a un bon ritme.

Regular les visites guiades de grups

La fórmula escollida des de la Generalitat -que és la propietària de l'espai- per augmentar el control de les visites i la seguretat ha estat implantar des del setembre l'obligatorietat de contractar un guia del parc -n'hi ha un centenar- per poder fer una visita en grup, d'un màxim de vint persones. D'aquesta manera, s'elimina la possibilitat que es donava fins ara a monitors o mestres de formar-se durant dues hores al mateix espai per després fer l'explicació als seus alumnes. Segons els responsables del parc, la "debilitat" d'aquesta modalitat es trobava en què no hi havia un control suficient dels visitants i coincidien massa grups a la vegada, de manera que no es garantia l'ordre, la protecció i la seguretat durant les visites. Ara, en canvi, s'ha establert que no poden coincidir més de sis grups de 20 persones com a màxim. També s'ha creat un registre d'incidències per tal de controlar les actituds incíviques i fer el balanç de la restricció en els pròxims mesos.

La mesura ja ha generat algunes queixes. És el cas del centre de lleure Arriant, que des de fa anys que organitza visites al Croscat. Un dels seus representants de la cooperativa, Joan Francesc Borrero, critica aquest nou reglament perquè els exclou i els obliga a contractar un guia del parc quan abans ho assumien amb personal propi prèviament format. Des del parc, asseguren que han rebut molt poques queixes però que estudiaran cas per cas per intentar buscar una solució.

La inversió per tenir la zona en condicions

Reparar els danys provocats per les actituds incíviques suposen hores de feina del personal i per tant un cost econòmic que es vol evitar. El manteniment ordinari de la zona requereix un cost de gairebé 60.000 euros a l'any. Al marge d'això, també es van impulsant mesures concretes per millorar els accessos i les instal·lacions. La més recent ha estat la pavimentació del principal accés del Croscat amb un material innovador, format per la mateixa terra del sòl barrejada amb resines que compacten el terreny i l'estabilitzen. Aquesta obra, que s'ha fet durant aquesta setmana, ha tingut un cost de 35.000 euros i el 90% l'ha assumit des del parc i el restant l'ha pagat l'Ajuntament de Santa Pau. El seu alcalde, Josep Companys, explica que les pluges i la freqüentació de visitants havien malmès el camí i ara confien poder-lo tenir en bones condicions.