Els apartaments turístics gironins, indignats per l'augment de la taxa turística a ''esquenes del sector''

La presidenta alerta que l'increment resta competitivitat a la destinació i afectarà la butxaca de famílies

L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) se suma a les veus del sector i s’oposa a l’augment de la taxa turística. En un comunicat, afirmen que estan “indignats” amb la proposta i denuncien que l’acord entre els Comuns i el Govern que permetrà duplicar l’impost s’ha fet “d’esquena” al sector. La presidenta de l’ATA, Esther Torrent, ha alertat que apujar la taxa restarà competitivitat als establiments en detriment d’altres destinacions. A més, també subratlla que el gruix dels clients dels apartaments són famílies i l’increment suposarà un cop al pressupost de les vacances: “Quan són famílies, la taxa s’ha de multiplicar per quatre o cinc persones, amb la despesa que això comporta”.

“És evident que no podem estar d’acord amb aquest increment perquè, un cop més, la Generalitat fa les coses d’esquena al sector i pren decisions que afecten directament una activitat econòmica sense comptar amb la nostra opinió”, ha afirmat Torrent.

La presidenta de l’ATA remarca que l’acord entre els Comuns i el Govern permetrà duplicar l’import que paguen els visitants i que això afectarà directament la competitivitat de la destinació: “Aquest increment és criminalitzar tot un sector, que és el turisme, com si fos l’origen de tots els mals que tenim avui dia a la societat catalana”.

En aquest sentit, Torrent assevera que des de l’ATA són conscients de l’existència d’un problema d’accés a l’habitatge i, per això, fa temps que defensen que la taxa turística es destini a pal·liar la manca d’oferta. “Però el que no pot ser és gravar-la al doble perquè creiem que si s’hi destinés la totalitat de la taxa actual recaptada ja es podria fer molta feina”, afegeix.

L’Associació recorda que el client principal dels allotjaments en apartaments són famílies i alerta l’encariment de la taxa turística els farà repensar en molts casos la destinació. “Al final és una despesa més que al final qui acabava pagant-les les conseqüències és el consumidor final. No hem d’oblidar que, en el cas dels apartaments i habitatges turístics, la gran majoria dels clients són famílies, que hauran de multiplicar per tres, quatre o cinc persones l’import”, exposa Torrent que sosté que en alguns casos això pot dissuadir els turistes de viatjar a la destinació.

També recorda que el turisme és un motor econòmic del país i que, més enllà dels allotjaments, també genera llocs de treball i activitat econòmica. “No pot ser que es criminalitzi el sector turístic com el causant de tots els mals de la societat, quan és un dels sectors més importants a escala ocupacional i econòmic de les comarques gironines”, remarca.

L’ATA considera que es tracta d’una mesura “desproporcionada” i que, en el cas dels apartaments, pot afavorir encara més l’intrusisme i l’economia submergida al sector.

L’Associació aglutina 14.000 unitats d’apartaments i vil·les de lloguer turístic legalitzats i distribuïts per tota la Costa Brava, l’interior i el Pirineu de Girona. Està integrada per intermediaris i propietaris d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT) i blocs d’apartaments turístics. El total de places del sector a la demarcació és de 140.000, una xifra que representa gairebé el 50% de l’allotjament turístic, segons xifres de l’ATA.