TEISA i la Generalitat reforcen la connexió entre el Ripollès i Barcelona

El nombre de passatgers s'ha incrementat un 129% en 14 anys

L’augment de la demanda de transport públic al Ripollès pel que fa a les línies operades per TEISA durant els últims anys ha comportant que la companyia gironina d’autocars i el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya hagin decidit reforçar la connexió per carretera entre les poblacions de Camprodon i Barcelona. A partir del dilluns 3 de març es dobla el nombre d’expedicions per sentit, millorant les prestacions del servei d’autobús entre totes dues localitats. D’aquesta manera, es dona resposta a l’increment de viatgers, que ha crescut un 129% en 14 anys, passant dels 124.586 usuaris de 2011 als 285.781 amb els quals es va tancar el 2024. Es pretén també afavorir els desplaçaments laborals, acadèmics i turístics, al mateix temps que es vol reduir el desequilibri entre les zones rurals i urbanes, augmentant igualment l’oferta de transport públic a les comarques del Ripollès i Osona.

Les millores continuades pel que fa a l’oferta en el transport públic en la línia per carretera entre Camprodon, Ripoll, Vic i Barcelona han comportat que, amb el pas dels anys, la demanda per part dels usuaris d’aquest servei hagi anat a l’alça. Comptant només aquesta línia, l’any 2011 va acumular poc més de 8.300 viatgers, mentre que l’últim exercici l’ha tancat amb 63.025 viatgers. Si s’engloben tots els serveis operats per TEISA en aquesta comarca, l’oferta s’ha multiplicat per més del doble en poc menys d’una dècada i les previsions és que aquesta tendència continuï a l’alça amb el pas del temps. El 2016 es va augmentar en 6 viatges d’anada i 6 més de tornada el trajecte entre Campdevànol, Ripoll i Vic durant els mesos de setembre a juliol. Va ser la primera millora que es va dur a terme, el que va comportant un increment de viatgers considerable. 

El 2017, es van doblar les expedicions entre Camprodon i Barcelona, passant d’un únic viatge d’anada i un altre de tornada, a tenir-ne dos per cada sentit. A partir del dilluns 3 de març, es multiplica per dos el nombre de viatges totals en la línia que connecta Camprodon amb la ciutat de Barcelona, trajecte que també passa per Ripoll i Vic. Dels quatre que hi havia fins ara entre totes dues localitats (dos d’anada i dos de tornada) s’augmenta fins a les 8 expedicions totals. Si es compten també les connexions d’aquesta mateixa línia que serveixen per unir Campdevànol o Ripoll amb Vic, els viatges diaris són 12 per sentit.

Amb els nous horaris que funcionaran a partir de la setmana vinent, el primer servei d’un dia feiner es posa en marxa a les 5:40 h del matí des de Campdevànol, amb arribada a Vic a les 6:25 h. És a les 6:30 h quan surt el primer autobús que connecta el Ripollès amb Barcelona. El punt d’inici és Camprodon, mentre que arriba a la capital catalana a les 8:50 h. Els trajectes de les 9:30 h a les 11:40 h i de les 17:30 h a les 19:40 h s’han inclòs com a novetats amb aquestes últimes millores. En l’altre sentit, el primer autobús que surt de Barcelona en direcció a Ripoll, comença el recorregut a les 9:20 h del matí i arriba al seu destí a les 11:10. Els nous viatges són els que s’inicien a les 12:15 h i a les 18:15 h i acaben a les 14:15 h i 20:00 h, respectivament. D’aquests desplaçaments més llargs n’hi haurà 4 per dia en cada sentit i tots ells tindran parada, entre altres poblacions, a ciutats com Vic i Ripoll. L’últim viatge del dia de Camprodon a Barcelona és a partir de les 17:30 h, mentre que a l’inrevés, surt a les 19:50 h per acabar el desplaçament a les 21:50 h. Aquesta línia operada per TEISA té dues parades a Barcelona: una d’elles a La Sagrera i l’altra a la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer Roger de Llúria.

Els diumenges, dies festius i també les vigílies dels dies feiners, aquesta línia disposarà de dues expedicions d’anada i dues més de tornada amb un horari fix durant tot l’any. Fins ara, només hi havia una única expedició per trajecte, l’horari de la qual depenia de l’època de l’any.

Àlex Gilabert, director gerent de TEISA, explica que “amb la millora en el servei entre Camprodon i Barcelona, passant per Ripoll i Vic, la Generalitat no només aposta per reforçar el servei amb la capital catalana, sinó que també augmenta l’oferta pel que fa al transport públic entre les comarques d’Osona i el Ripollès. Existint una oferta ferroviària, és també fonamental que aquesta es complementi amb opcions de transport públic interurbà en autocar, com és el cas”. Indica també que “d’aquesta manera, l’autobús ofereix un servei semi-directe per la carretera C-17 entre Ripoll, Sant Quirze i Vic, amb un trajecte que dura només 35 minuts. I també es redueix el temps entre Ripoll i Barcelona, que és d’una hora i mitja fins a l’estació de la Sagrera, on es disposa d’intermodalitat amb el metro, o fins a la Gran Via, amb múltiples connexions amb línies de metro, ferrocarrils i Rodalies fins a l’aeroport”.

Més de 75 línies i presència a gairebé tot el territori gironí i part del barceloní

TEISA (Transports Elèctrics Interurbans S.A.) va néixer a Banyoles el 13 de març de 1920 a partir d’una iniciativa empresarial singular i innovadora fa més de 100 anys. En els seus inicis, va posar en funcionament dos òmnibus elèctrics que s’impulsaven per bateries que es recarregaven mitjançant l’energia nocturna sobrera de centrals hidroelèctriques del Pla de l’Estany.

Avui dia, més d’un segle més tard, TEISA compta amb més de 75 línies de transport regular i a la demanda, i amb 110 de rutes escolars, de treballadors/es i de transport adaptat. També ofereix serveis turístics i excursions d’àmbit nacional i circuits internacionals en autocar. L’empresa ocupa a 434 persones, i és present a gairebé tot el territori gironí i part del barceloní. Dona servei a Girona, Banyoles, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Ripoll, Camprodon, Puigcerdà, Figueres, La Jonquera, Santa Coloma de Farners, Sant Hilari Sacalm, Sant Celoni, Vic i Barcelona, entre altres poblacions.

El mes de gener de l’any passat va augmentar el servei de transport entre Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Olot i Girona, mentre que a l’abril va anunciar la inversió de més de 7 milions d’euros per reforçar la connexió entre Girona i Salt amb la posada en marxa de 4 nous autobusos elèctrics i per millorar la cotxera de Montfullà (Bescanó). A mitjan juliol, va reforçar la connexió per carretera entre Figueres i la Jonquera, a part d’invertir conjuntament amb la Generalitat més de 350.000 euros en renovar i millorar les instal·lacions de l’estació d’autobusos de la capital de l’Alt Empordà. Va ser a l’octubre quan va potenciar la línia entre Girona, Llagostera i Sant Feliu de Guíxols millorant el servei d’autobús interurbà entre aquests municipis.