L'ampliació d'horari d'hemodinàmica al Trueta evita traslladar pacients amb infart a Barcelona

Salut no descarta cobrir les 24 hores del dia pels bons resultats del servei

L'ampliació d'horari al servei d'hemodinàmica a l'hospital Josep Trueta de Girona, el Joan XXIII de Tarragona i l'Arnau de Vilanova de Lleida ha evitat, en nou mesos, que 195 pacient que patien un infart agut de miocardi haguessin d'anar a Barcelona per rebre tractament.

Des de l'any passat, aquestes tres unitats estan obertes 12 hores al dia durant set dies a la setmana, abans ho estaven 8 hores diàries de dilluns a divendres.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha assegurat que l'ampliació horària ha estat un èxit, sobretot perquè ha permès escurçar el temps que triguen en fer-li l'angioplàstia a un pacient a qui han diagnosticat l'infart. Per això, no descarten acabar cobrint les 24 hores del dia.

Les primeres dues hores són clau en els pacients que pateixen un infart de miocardi agut i la mortalitat en aquest tipus de patologia baixa de manera dràstica quan poden fer una angioplàstia urgent al pacient. Es tracta d'una tècnica que fan a les unitats d'hemodinàmica del hospitals i que consisteix en desobstruir alguna artèria del cor. Als pacients que pateixen un infart quan la unitat d'hemodinàmica del seu hospital més proper està tancat, els han de traslladar d'urgència a Barcelona.

Per millorar el temps de resposta, el Departament de Salut va decidir, l'any passat, ampliar l'horari del servei al Trueta de Girona, el Joan XXIII de Tarragona i l'Arnau de Vilanova de Lleida. En aquests tres hospitals, la unitat d'hemodinàmica va passar d'oferir servei 40 hores setmanals a fer-ho 84. Segons el Departament de Salut, aquesta ampliació horària ha donat uns resultats molt satisfactoris.

Nou mesos després de l'aplicació, l'ampliació horària ha evitat que 195 pacients que patien un infart agut de miocardi haguessin d'anar, traslladats d'urgència, a Barcelona. A més, el nombre de pacients tractats per infarts a les unitats d'hemodinàmica s'ha duplicat i s'ha reduït el temps que transcorre entre el diagnòstic de l'infart i el tractament.

La unitat d'hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta de Girona ha fet, nou mesos després de l'ampliació horària, angioplàsties a 189 pacients. Els nou mesos anterior n'havien fet 49. L'hospital Joan XXIII ha tractat 93 pacients davant els 65 dels nou mesos anterior i l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida ha donat tractament a 68 pacients, davant els 41 del període anterior.

Aquesta ampliació horària ha permès que, de mitjana, els pacients dels tres hospitals hagin pogut rebre el tractament abans que passessin les dues primeres hores. A Lleida, han atès els pacients en 116 minuts, a Tarragona en 119 i a Girona en 120. També ha millorat el temps d'assistència en el conjunt d'hospitals de Barcelona -Vall d'Hebron, Germans Trias i Pujol i Bellvitge- perquè ja no han d'atendre bona part dels pacients que arribaven de la resta de Catalunya.

A Barcelona, el 73% dels pacients amb infart reben el tractament dins els primers 120 minuts, a Lleida el 52%, a Tarragona el 42% i a Girona el 52%. El director del Pla Director de Malalties Cardiovasculars, el doctor Antoni Curós, ha explicat que aquesta diferència recau en la dispersió territorial que hi ha a les demarcacions que no siguin Barcelona.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat que els resultats són molt satisfactoris i, per això, no descarten en un futur ampliar més l'horari i que aquestes tres unitats ofereixin servei les 24 hores del dia.

Tot i això, tant el conseller com el doctor Curós i el president de la Societat Catalana de Cardiologia, Antoni Bayés Genís, han destacat que també cal incidir en la detecció precoç. Per això, consideren que és essencial que la població conegui quins són els símptomes d'un infart i puguin alertar ràpidament els serveis sanitaris per rebre l'atenció necessària. Actualment, l'índex de mortalitat abans d'arribar a l'hospital és d'entre el 15 i el 20%.