Cinc sindicats intenten aturar el desallotjament del bloc ocupat de Salt

Han entrat dues instàncies al jutjat i al fiscal en cap de Girona

Una vintena de persones, vinculades als cinc sindicats, s'han reunit aquest divendres al matí per mostrar el seu suport a l'acció reivindicativa de les associacions. A les onze del matí, diversos representants de Comissions Obreres (CCOO), d'Unió General de Treballadors (UGT), de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), del sindicat de neteges de Confederació General del Treball (CGT) i de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) han accedit al Palau de Justícia de Girona per entrar dues instàncies en defensa del bloc ocupat per la PAH a Salt i per demanar que s'aturi del desallotjament, previst per al proper 16 d'octubre.

Els sindicats han dirigit les seves demandes al magistrat del Jutjat d'Instrucció número 3 de Girona i al fiscal en cap de Girona, Josep Maria Casadevall, tot basant-se en el protocol que va subscriure el Govern on s'especifica que quan es concorri en una situació de vulnerabilitat social derivada de la pèrdua de l'habitatge, les administracions públiques adoptaran les mesures necessàries per evitar-ho.

Per això, els cinc sindicats firmants demanen que es suspengui de manera indefinida el desallotjament o que, en tot cas, s'aturi fins que les persones que habiten en aquest edifici tinguin garantit un reallotjament digne i adequat a les seves necessitats econòmiques.

"Entenem que hi ha una confluència entre la lluita sindical i la social, el desallotjament no beneficiarà a ningú", ha explicat el secretari general de la CCOO, Bartomeu Compte. Des d'aquest sindicat han fet una crida a totes les entitats bancàries, que disposin d'habitatges buits, perquè els destinin a lloguer social. "També volem que la Generalitat faci marxa endarrere i torni a posar en marxa el decret de lloguer forçós fins que es pugui garantir el dret constitucional a un habitatge digne a totes les persones de les comarques gironines i d'arreu de Catalunya", ha subratllat. "Tenen l'obligació de fer-lo efectiu", ha insistit Compte.

D'altra banda, la coordinadora de la IAC, Ester Costa, ha ressaltat que els sindicats sempre estaran "al costat i donant suport a la població i a les persones més necessitades". A més, ressalta que han volgut entrar aquestes instàncies aquest divendres perquè era "el moment adequat". "Calia fer-ho ara perquè ens apropem a la data i si es fa abans hi ha la tendència a oblidar-se de les coses", ha valorat.

"Gran mobilització"

Aquest passat dijous, els càrrecs electes d'ICV-EUiA de les comarques gironines ja van demanar al jutjat l'aturada del desallotjament del bloc de la PAH a Salt i aquest divendres, ERC s'hi ha sumat. En principi, es preveu una gran mobilització de cara al proper 15 i 16 d'octubre per defensar el bloc ocupat de Salt. Des de les tres de la tarda de dimarts 15, es realitzaran concerts i tallers en defensa del dret a l'habitatge. Des de la PAH han explicat que preveuen l'assistència de milers de persones d'arreu de Catalunya i Espanya. Anna Maria Martín, membre del sindicat UGT, ha detallat que hi haurà gent que es quedarà a dormir al bloc ja que el desallotjament està previst per a les nou del matí. "Hem convocat a tothom - sindicalistes, simpatitzants, afiliats i ciutadans- perquè s'apropin i donin un cop de mà", ha insistit Costa.

Des del sindicat de neteges de la CGT, el seu secretari general, Salvador Aranda, ha aprofitat l'acte per ressaltar que els partits d'esquerres i els sindicats s'haurien "d'unir més" en contra les retallades del PP, CiU i utilitzar els mètodes de "mobilització massiva" que fa servir la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH). "Crec que els sindicats hauríem de convocar una vaga general contra les retallades estatals i catalanes i una de les demandes clares ha de ser l'elaboració d'un pla d'habitatge", ha explicat.