Neix Plant Care, una app dedicada al control i tractament de les plagues

El sistema disposa d'un mapa per visualitzar on són al món

Un jove empresari gironí, Xavier Grabulosa, és el creador de Plant Care, la primera aplicació per a telèfons mòbils que disposa d'una base de dades de tots els productes fitosanitaris registrats al Ministeri d'Agricultura per tractar plagues. Aquesta aplicació innovadora, que l'any passat va guanyar el premi Pompeu Fabra, disposa d'un mapa per visualitzar algunes de les plagues més perilloses de tot el món, consultar la dosi concreta dels productes que cal aplicar per combatre alguna malaltia i permet introduir noves alertes de plagues que afecten a determinats cultius en les diferents èpoques de l'any.

El sistema està pensat per agrònoms però també pot ser útil per gestionar horts o jardins. Des del mòbil, els usuaris poden consultar quina és la dosi concreta del producte fitosanitari que han d'aplicar per combatre alguna malaltia o plaga que afecta als seus cultius.  Aquesta aplicació va sorgir de la necessitat de tenir recopilada i de forma accessible, tota la informació pel tractament de plagues i malalties que afecten a una gran diversitat de plantes.

"M'he basat en les dades i informacions oficials que he extret del Ministeri d'Agricultura perquè vam detectar la necessitat de tenir la informació ordenada, classificada i accessible", detalla el seu creador, Xavier Grabulosa. Segons aquest emprenedor gironí, fins ara només es podia obtenir aquesta mena d'informació consultant "llibres o pàgines web concretes". "Tot i això, la informació estava molt dispersa", afegeix.

Des de la seva creació, l'aplicació ja ha rebut més de 1.000 descàrregues a tot el món, majoritàriament, de països del nord i sud d'Amèrica, França i Espanya. La versió professional del sistema costa 1,79 euros i es pot trobar a l'AppStore d'Apple. No obstant això, Grabulosa ha decidit realitzar una campanya promocional i l'aplicació es podrà descarregar gratuïtament fins al 31 d'octubre.

D'altra banda, per aquells que vulguin tastar i provar l'aplicació, hi ha una versió gratuïta per als sistemes Android i Iphone, tot i que té algunes limitacions. El projecte estava pensat i destinat per als sectors especialitzats en àmbits de plantes, agrònoms o col·lectius com la JARC, entre d'altres, però també pot ser útil per aquelles persones aficionades a les plantes o que tinguin un hort.

Abans del llançament d'aquest nou projecte, Grabulosa el va presentar a determinats col·lectius vinculats al sector agrícola per saber la seva opinió i les possibles millores. "És una aplicació absolutament oberta a suggeriments perquè l'objectiu és que sigui útil al màxim nombre de persones ja siguin especialistes, agrònoms, agricultors o a aficionats de les plantes", ha ressaltat. Grabulosa és un enginyer tècnic i informàtic gironí, autònom, que treballa a l'empresa XG Innova, amb seu a Girona.