Ripoll engega l'Escola d'Oficis per donar resposta a la manca de tècnics qualificats a la comarca

La impulsa la patronal UIER i aquest any ja ofereix una desena de formacions

Ripoll ha posat en marxa l’Escola d’Oficis del Ripollès, un projecte liderat per la Unió Intersindical d’Empresaris del Ripollès (UIER) i amb el suport del Consell Comarcal, la Diputació i la Generalitat. Va començar a caminar el 2022 amb un curs de fusteria que va tenir molt d’èxit. Tres anys més tard, l’escola estrena instal·lacions en una nau de 500 m² al centre de Ripoll i amb una desena de formacions programades en àmbits com la soldadura, la mecànica o l’electricitat. “Formem treballadors o en situació d’atur i també oferim cursos especialitzats per a empreses”, remarca Josep Pascal, vicepresident de la patronal. L’objectiu és formar tècnics qualificats i donar resposta a les necessitats de les empreses de la comarca.

“En comarques petites, què en farem de tenir una gran escola de fusters que cada any en formi 20 i que no podrem ocupar? Cal adaptar-se a les necessitats del teixit empresarial de la comarca i ser molt polivalents”, ha expressat el responsable de la UIER, Josep Pascal, durant l’acte d’inauguració amb la presència d’alcaldes, empresaris i representants de les diferents administracions.

La primera llavor de l’escola va ser el 2022 amb el suport del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Ripoll. Es va impartir un curs de fusteria amb 14 participants. Tots es van inserir laboralment i, veient els bons resultats, se’n van programar més en sectors com lampisteria i llauneria. El 2024 es va ampliar l’oferta obrint-se a altres àmbits com el manteniment industrial i aquest 2025 el projecte agafa embranzida amb la inauguració de les instal·lacions a una nau del carrer Ramon Casanova i Danés. La nau té 500 m² construïts i 500 m² més a l’exterior per a activitats com la jardineria. Té una altra planta pendent de rehabilitar-se si el projecte segueix creixent.

Un dels sectors estratègics serà l’eficiència energètica, segons ha remarcat Pascal. “És un projecte ambiciós”, destaca, subratllant la tradició formativa i professional de la comarca i la col·laboració amb institucions com la Fundació Eduard Soler. L’Escola d’Oficis es vol erigir en un ‘hub’ d’oficis per a les comarques del Pirineu.

Formen treballadors

Des de la UIER formen uns 3.000 alumnes a l’any i, a l’Escola d’Oficis, calculen arribar a uns 170 alumnes fins a l’estiu, amb cursos de fins a 15 alumnes. Entre els assistents hi havia exalumnes com l’Eduard Bedos, de 42 anys, que va fer un curs d’electricitat bàsica domèstica de 60 hores. “Jo ja treballava i volia tocar més aquest ram”, explica. L’experiència va ser molt positiva i ara ja està pensant a continuar formant-se. “El meu plantejament és poder canviar de sector i aspirar a més”, afegeix.

La col·laboració publicoprivada, la clau

Des de la UIER tenen clar que no ho haurien aconseguit sols. “És un exemple palpable de l’èxit de la col·laboració pública-privada”, assenyala el president de la UIER, Eudald Castell. La patronal és qui gestionarà l’escola. Fins ara s’hi han destinat més de 373.000 euros, dels quals 208.000 euros provenen del Consorci de Formació Continuada de Catalunya. La UIER hi ha aportat uns 90.000 euros amb fons propis i crèdit, mentre que el SOC i el Consell Comarcal del Ripollès han destinat uns 35.000 euros. Per la seva banda, la Diputació de Girona també hi ha posat 40.000 euros.