Urbanisme tanca files al voltant del subdirector general pel cas de Can Juncadella

Camil Cofan ha estat imputat per suposada prevaricació urbanística

Urbanisme ha tancat files al voltant del subdirector general, Camil Cofan, i la secretària de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona, ambdós citats a declarar al Jutjat d'Instrucció 1 de Girona com a imputats per un delicte de prevaricació urbanística.

El director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha recordat que l'origen de la polèmica és un informe favorable que la comissió va emetre el 20 de juliol del 2010, quan Cofan era el cap dels serveis d'Urbanisme de Girona. Aquest informe avalava que la reconversió d'una masoveria i un galliner en una mansió de luxe -promoguda per un multimilionari del Kazakhstan- complia amb la normativa urbanística.

Tot i que Agustí Serra no era director general d'Urbanisme l'any 2010, quan es va aprovar aquest acord, sí que coneix el detall de la decisió perquè, a instàncies del Parlament, han revisat aquella decisió del 20 de juliol del 2010 per comprovar si s'ajustava a dret. La comissió, després d'analitzar l'acord, va ratificar l'acord i va concloure que s'havia emès correctament l'informe favorable. Aquest dimarts, després de conèixer-se que l'afer de Can Juncadella viurà una nova batalla judicial, Serra ha reiterat que es va prendre una bona decisió.

El director general ha recordat que l'informe de la comissió només tenia com a finalitat avaluar a nivell tècnic si el projecte complia amb les normes urbanístiques i d'ordenació del territori. Serra ha assegurat que per l'article de la llei amb el qual es va tramitar, l'informe de la comissió no era vinculant, sinó que era només un informe tècnic més dels que l'Ajuntament de Lloret de Mar tindria sobre la taula a l'hora de decidir si concedia o no la llicència d'obres, tal com finalment va fer.

Segons Serra, l'informe urbanístic havia de ser per força favorable perquè el projecte de la mansió de luxe estava permesa pel POUM de Lloret de Mar i pel Catàleg de Masies i Cases Rurals del municipi, que en el moment d'aprovació -abans de l'any 2010- també va comptar amb un informe favorable de Medi Ambient.

L'any 2010 Lloret de Mar va rebre l'informe favorable de la comissió al costat d'informes de Medi Ambient que informaven desfavorablement sobre la proposta en considerar que pretenia impulsar una obra faraònica en un espai de protecció paisatgística i ambiental. Finalment, els promotors van obtenir la llicència d'obres i van començar a construir la mansió que té, per exemple, un teatre i una sala de vídeo de 92 metres quadrats, una sala de massatge i una sala de bellesa, un jacuzzi, tres saunes, un gimnàs, una sala de te, tretze dormitoris o més de vint lavabos.

Per tot això, Serra defensa l'actuació tant de Cofan com "de tots i cadascun dels tècnics i membres de la comissió" i ressalta que donaran totes les explicacions necessàries al jutjat quan toqui. "Vull deixar clar que són grans professionals, de gran vàlua i que tots ells tenen la meva confiança", ha afirmat.

Agustí Serra també ha recordat que ja hi va haver una primera imputació en aquest afer, de l'arquitecta de l'ajuntament de Lloret de Mar i un tècnic de la Comissió d'Urbanisme, i que finalment el cas va quedar arxivat. Ara, s'obre la nova investigació penal arran de la nova querella criminal presentada per l'entitat ecologista SOS Lloret.