Agricultura admet que la vespa asiàtica 'ha vingut per quedar-se'

El Departament intensificarà les actuacions durant la primavera del 2014 perquè és quan les vespes mare fan nous nius

La presència de la vespa asiàtica a les comarques gironines ja és innegable. Després del focus que es va detectar al setembre a Sant Privat d'en Bas (Garrotxa), i que va fer saltar totes les alarmes, l'insecte ja s'ha localitzat a la Selva (en concret, a Susqueda) i, aquesta darrera setmana, també al Ripollès (on se'n va capturar un exemplar el passat dia 5).

De moment, es creu que la Garrotxa és l'única comarca on la vespa asiàtica hauria fet niu. Però de moment, tots els esforços per trobar-lo han estat en va (fins i tot, s'ha fet servir un helicòpter equipat amb radar tèrmic).

Fins ara, a més, s'han col·locat nombrosos paranys arreu de les tres comarques on aquest 2013 s'han capturat vespes asiàtiques. En concret, n'hi ha 540 de parats, la majoria dels quals són de fabricació casolana. Per atraure aquesta espècie invasora i capturar-la, allò que es fa servir són líquids dolços.

Tot i que el pla per lluitar contra la vespa asiàtica ja s'hagi engegat, a partir de finals d'octubre les actuacions aniran a la baixa. I és que, amb l'arribada del fred, les mares reproductores abandonen el niu i hivernen, en llocs com ara sota les soques dels arbres. La majoria de les vespes obreres, per contra, moren.

A la primavera, però, les actuacions sobre terreny s'intensificaran. I és que, com ha concretat el subdirector de Biodiversitat del Departament, Ignasi Rodríguez, a partir d'aleshores serà "el moment clau" per intentar reduir-ne la població. Amb l'arribada del bon temps, les vespes mare començaran a construir nous nius, a cadascun dels quals hi pot haver fins a 1.500 obreres i 200 reproductores noves.

Destruir els nius

D'entrada, allò que es farà serà intensificar el trampeig per capturar tots els exemplars de vespa asiàtica que es pugui i matar-los. I des d'abril i fins a finals d'octubre, tots els nius que es localitzin es destruiran. El subdirector general de Biodiversitat ja ha alertat, però, que la gent no actuï pel seu propi compte.

"És absolutament contraproduent destruir els nius a ple dia, llançant-los pedres o fent-los caure de l'arbre; això provoca que les vespes surtin i que, d'aquí, construeixin un nou niu", ha precisat Ignasi Rodríguez. El moment idoni per destruir els nius és amb l'arribada del capvespre, i els mètodes han de ser executius (congelant-los, cremant-los o bé amb insecticida).

Durant aquest hivern, i seguint el pla de lluita a un any vista que s'ha establert, Agricultura posarà l'accent en la formació. Per això, no només els Agents Rurals o els tècnics del Departament rebran informació sobre la vespa asiàtica i com destruir-la, sinó que aquesta mesura també s'estendrà a cossos com els Bombers, les policies locals i altres sectors (com ara els apicultors).

"Ha vingut per quedar-se"

Rodríguez ha explicat que l'arribada de la vespa asiàtica a Catalunya era imprevisible. D'ençà que se'n va detectar la presència a França, a partir del 2004, tots els indicadors assenyalaven que, tard o d'hora, acabaria creuant els Pirineus. "Cada any, s'estima que la seva capacitat de propagació és de 100 quilòmetres", ha precisat per la seva banda el director dels serveis territorials a Girona, Vicenç Estanyol.

Per això, davant aquestes perspectives, Agricultura admet que, amb la vespa asiàtica, passarà el mateix que amb la resta d'espècies invasores. "Ha vingut per quedar-se, i el que hem de fer és centrar els esforços en destruir la presència de la vespa en aquells llocs on pot afectar l'apicultura", ha subratllat el subdirector general de Biodiversitat.

I és que, si bé per a les persones la vespa asiàtica no és més agressiva que l'autòctona (tenen la mateixa mida i picada), la situació dóna un gir copernicà quan es parla de l'afectació sobre l'apicultura. I és que, sobretot a la primavera, quan han d'alimentar les larves, les vespes ataquen els ruscs de les abelles de la mel i les maten.

Tot i que encara no es coneixen dades sobre les afectacions al sector en altres països -per exemple, a França- sí que la presència de la vespa asiàtica provoca desassossec als apicultors. "És innegable la preocupació que genera aquesta espècie invasora al sector", ha precisat Vicenç Estanyol. A les comarques gironines, hi ha un total de 253 establiments d'apicultors censats, dels quals 38 es troben a la Garrotxa.