Condemna a l'ICS pel naixament d'un nadó amb paràlisi per errors mèdics

L'Institut Català de la Salut haurà de pagar 293.000 euros a la família

Un jutjat de Barcelona ha condemnat l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'asseguradora Zurich a indemnitzar amb 293.348 euros una família perquè "per una concatenació d'errors mèdics" el seu fill va néixer amb paràlisi. La sentència conclou que els professionals de l'hospital Trueta de Girona van "errar" a l'hora de valorar l'estat de la dona en el part i van prendre "una decisió inadequada".

Els metges van descartar fer-li una cesària, tot i que el part era més lent de l'habitual, i van optar per aplicar-li pressió a l'abdomen i usar fòrceps. Els fòrceps li van lesionar un nervi al nadó i li van provocar la paràlisi branquial d'extremitat superior dreta, que li causa problemes psicmotrius.

El Jutjat Contenciós Administratiu número 17 de Barcelona ha donat la raó als demandants i ha conclòs que tant l'ICS com l'asseguradora Zurich han d'indemnitzar la família amb 293.348 euros. L'advocat de la família, Antoni Díaz Tarragó, ha detallat que aquesta indemnització inclou les seqüeles que pateix l'infant -que actualment té 11 anys-, el perjudici estètic que li van provocar els fòrceps, el cost de les despeses durant els dies d'hospitalització i els impeditius i la incapacitat del 33% de per vida que li han provocat. A més, també destina 80.000 euros als pares pels danys morals causats.

El cas es remunta al 24 d'abril del 2003. La mare, que estava a la sala d'espera per una visita de control de l'embaràs, es va posar de part de forma espontània. La dona va quedar ingressada a l'hospital, però el part avançava de forma anormalment lenta. Els metges van arribar a sol·licitar un quiròfan per practicar-li una cesària però, finalment, van descartar la intervenció. Segons recull la sentència, aquesta va ser una mala decisió i és la causa directa de la paràlisi que pateix el nen.

La sentència es basa en els arguments mèdics exposats pels perits que conclouen que "hi va haver un error en el judici clínic" perquè haurien d'haver detectat que la progressió lenta del part era simptomàtic d'algun problema. "S'hauria d'haver posat en avís l'obstetra pel possible perill i fer la cesària directament", apunten els perits que afegeixen que d'aquesta manera haurien evitat tant el part traumàtic com les seqüeles en l'infant.

En comptes de fer-li la cesària, els professionals del Trueta van optar per aplicar-li una tècnica anomenada maniobres de Kristeller que consisteix en aplicar pressió a l'abdomen de la mare per aconseguir que el fetus descendeixi. Aleshores, es va produir l'altre "error" fatal: l'ús de fòrceps per extreure el nadó. La sentència ressalta que la "força de tracció" en l'ús de fòrceps va ser molt elevada i va lesionar el nen. Els fòrceps li van lesionar el nervi i és el que li va provocar la paràlisi.

"L'aplicació dels fòrceps va ser en aquest cas traumàtica perquè les espatlles es van encaixar malament i es va haver d'usar una força exagerada i violenta per aconseguir l'extracció que va provocar el dany en el fetus", recull la sentència.

"Va ser una decisió inadequada", ressalta la sentència que conclou que els fòrceps van aplicar "una tracció exagerada i mal aplicada". "L'opció més lògica racional era la de practicar una cesària, més que utilitzar els fòrceps amb el perill que això implica", ressalta la sentència.

El lletrat de la família, Antoni Díaz Tarragó, ha detallat que el nen ja porta acumulades dues intervencions quirúrgiques i els professionals que el tracten no descarten que s'hagi de sotmetre a alguna altra operació. A més, com a resultat de la paràlisi, l'infant té problemes de coordinació psicomotriu i els fòrceps li van deixar una cicatriu que li causa perjudici estètic. El nen precisa de tractament psicoterapèutic i rehabilitador i natació més controls mèdics cada tres mesos.

Díaz Tarragó ha explicat que van esperar a interposar la reclamació perquè, tot i que la primera intervenció quirúrgica va ser quan el nen tenia 6 mesos, encara desconeixien l'abast de les seqüeles causades en el part. Ara, que ja té 11 anys, el jutjat ha condemnat l'ICS i la companyia asseguradora Zurich a indemnitzar-lo. El magistrat jutge Federico Vidal, també imposa les despeses processals a les condemnades.

Els condemnats ja han recorregut la sentència interposant un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Díaz Tarragó ha explicat que la família lamenta que hagin decidit recórrer la sentència, en comptes d'acatar-la. "Ho troben una manca de sensibilitat després de tot el que han passat", ha conclòs el lletrat.