La immobiliària PROGRUP tanca i deixa 40 treballadors a l'atur

Els deutes han col·lapsat l'empresa que ha optat per demanar la liquidació als jutjats

La immobiliària gironina PROGRUP tanca després de 40 anys d'activitat i deixa una quarantena de treballadors a l'atur. El passat 3 d'octubre va presentar concurs de creditors davant el Jutjat Mercantil de Girona demanant la liquidació de l'empresa. El grup arrossega un deute de 4,6 MEUR -principalment amb bancs, Hisenda i Seguretat Social- que l'ha portat al col·lapse.

El despatx Graells March Advocats, que assessora l'empresa, assegura que si els administradors concursals aconsegueixen vendre els actius que té la societat es podran cobrir pràcticament tots els deutes. PROGRUP està gestionant el traspàs de tota la cartera de clients a un altre administrador de finques de Barcelona. L'empresa PROGRUP és de les més importants dins el sector immobiliari de les comarques de Girona. Després de 40 anys d'activitat, s'ha vist obligada a abaixar la persiana ofegada pels deutes i per no poder donar sortida als actius -immobles i terrenys- que té i que, a causa de la crisi, no aconsegueix vendre. 

Els responsables de l'empresa van presentar el passat dia 3 d'octubre davant el jutjat mercantil de Girona concurs de creditors demanant la liquidació de l'empresa. Ara, cal esperar que es nomeni l'administrador concursal que serà l'encarregat de gestionar tot el procés de tancament.

La voluntat de PROGRUP és, per una banda, que la cartera de clients que gestiona no pateixi les conseqüències d'aquesta liquidació. Per això, està gestionant el traspàs a una altra empresa del sector de Barcelona, que encara no s'ha volgut donar a conèixer perquè l'operació no està tancada. Els clients tindran les mateixes condicions que fins ara tenien amb PROGRUP. 

Per altra banda, poder pagar les indemnitzacions que pertoquin a tota la plantilla és l'altre objectiu de la immobiliària. Segons ha explicat l'advocat de PROGRUP, Josep Graells, els treballadors tenen preferència per davant dels creditors i, per tant, una de les prioritats serà que percebin les indemnitzacions pertinents.

Ofegats pels deutes

L'advocat de l'empresa ha explicat que la immobiliària ha fet esforços en els darrers mesos per renegociar el deute amb els bancs i poder reduir el passiu. A finals de juliol, el deute del grup era de 6,9 MEUR i, en el moment de presentar el concurs de creditors, s'havia reduït als 4,6 MEUR gràcies a les dacions en pagament que han acordat amb les principals entitats bancàries creditores de PROGRUP.

Des de Graells March Advocats han ressaltat que, al llarg d'aquestes quatre dècades, PROGRUP no només ha fet d'administrador de finques sinó que ha desenvolupat promocions i ha comprat sòl per construir-hi. L'empresa ha fet una inversió important per comprar aquests actius que, a causa de la crisi i la situació del mercat immobiliari, no ha pogut vendre. Per això, els ingressos corrents de PROGRUP no han estat suficients per anar pagant els crèdits. "PROGRUP tenia molts projectes de sòl que han quedat paral·litzats i l'endeutament bancari ha fet que l'empresa es col·lapsi", ha explicat Graells. 

L'advocat de l'empresa assegura que si els administradors concursals aconsegueixen vendre tot el patrimoni que té ara la immobiliària es podran cobrir pràcticament tots els deutes i pagar les indemnitzacions a la plantilla. "Si es fa una venda ordenada es podran pagar pràcticament la totalitat dels crèdits i no hi haurà damnificats", ha ressaltat Graells.

Cinc oficines tancades i 40 acomiadaments

La liquidació de l'empresa suposa el tancament de les cinc oficines que PROGRUP té a les comarques gironines i també a Barcelona. Concretament, afecta la seu central de l'empresa, situada a l'avinguda Sant Francesc de Girona, les oficines de Blanes, Figueres i Sant Antoni de Calonge, i també la que tenen a l'avinguda Diagonal de Barcelona.

La difícil situació que fa temps que arrossega l'empresa també havia afectat la plantilla. En només dos anys, el nombre de treballadors s'havia reduït a la meitat, passant de pràcticament 80 empleats als 40 actuals. L'empresa comunicarà aquest dijous de manera oficial als treballadors que tanca.