Un pagès aconsegueix comercialitzar la llavor de trumfa de la Vall de Camprodon

La finca Mas el Carol ha collit 3.500 quilos de patata aquesta tardor que en vendran a particulars

La trumfa de la Vall de Camprodon és un dels productes estrella d'aquesta zona. Per primer cop, un pagès de Molló (Ripollès) ha aconseguit els permisos i ha seguit el protocol necessari per produir llavor de patata certificada, convertint-se així en el primer de tot Catalunya.

Aquests dies al Mas El Carol s'estan collint les patates que serviran de llavor -es parteixen per la meitat i després s'enterren a la terra perquè en surti la planta-. La previsió és obtenir-ne 3.500 quilos i vendre-la a aquells particulars interessats en cultivar-la. "No sabem com anirà però si la gent en demà l'any que ve en farem més quantitat", explica Josep Pastoret, propietari de la finca.

La finca del Mas El Carol forma part de la Cooperativa Ramadera de Molló, integrada per un total de set productors, entre els quals hi ha el seu propietari, Josep Pastoret. L'any passat, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va acreditar aquesta cooperativa com a productor multiplicador de patata de sembra. La setmana passada, el departament va fer pública la resolució de la declaració de cultiu a la finca del Mas El Carol, que enguany serà qui comercialitzarà la llavor de patata de sembra certificada a tot Catalunya durant la campanya 2013-2014.

A efectes pràctics significa que tots aquells particulars que vulguin sembrar patata certificada han de comprar la produïda a Mas El Carol, que a més està certificat com a cultiu ecològic. La primera collita de la llavor es farà amb un total de 3.500 quilos, que aquests dies s'estan agafant manualment en uns terrenys que fan una hectàrea. La previsió és que l'any que ve es pugui ampliar la producció per a sembra en funció de la demanda que hi hagi, segons explica el seu propietari Josep Pastoret.

Per arribar fins aquí ha calgut superar les proves i anàlisis que tècnics del Departament d'Agricultura han fet periòdicament al Mas El Carol durant aquesta campanya per comprovar que se seguia el protocol establert, a banda dels tècnics del Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) que han fet les pertinents comprovacions per mantenir el certificat ecològic que va aconseguir l'any passat.

Una patata d'alçada

La patata de la Vall de Camprodon és de la varietat Kennebeck i té la peculiaritat que es cultiva a més de 900 metres d'altura i amb un clima de muntanya, un fet que alenteix el creixement el tubercle sota terra durant mesos, el període en què va agafant tots els nutrients. El fet d'estar a aquesta altura, també impedeix que hi puguin haver plagues o insectes que malmetin la collita i per això quatre dels set productors de la Vall de Camprodon ja fan cultiu ecològic, sense utilitzat pesticides.

A aquesta zona, només es fa una collita a l'any i els seus promotors asseguren que no són com les que es troben a les grans superfícies. "El gust és completament diferent, no té res a veure", assegura Pastoret. El preu, però, és més elevat que les altres varietats que es produeixen a gran escala i això dificulta la seva comercialització. Si un quilo de patata current val cinquanta cèntims, la de la Vall de Camprodon costa gairebé el doble. Actualment, la trumfa de la Vall de Camprodon es pot trobar a la comarca del Ripollès i la Garrotxa però no més enllà, perquè el transport encareix massa el producte.

La difusió de la trumfa amb la campanya 'Ens mengem la Vall'

Fa set anys, els productors de trumfa de la zona van decidir comercialitzar el producte de forma conjunta des de la Cooperativa Ramadera de Molló amb una etiqueta única que acredita el seu origen i procediment. Segons Pastoret, des de llavors s'està venent més bé però encara continuar amb la difusió. Entre les iniciatives impulsades per donar a conèixer i posar en valor aquesta patata destaca la campanya 'Ens mengem la Vall', centrada sobretot en la difusió de la trumfa i la carn de poltre, els dos productes estrella de la zona. Hi participen també les Cuines de la Vall de Camprodon, els productors de trumfes i de poltre i els restaurants i comerços de la zona.

Aquest dimecres, estudiants de tercer i quart de l'escola Doctor Robert de Camprodon han visitat la finca Mas Can Illa de Molló, on han vist com es cultiva i es recullen les patates, en una de les activitats incloses a la campanya. Aquest és el segon any que es fa i la idea és donar a conèixer aquest producte, molt desconegut encara. Segons explica una mestra, la Pilar Munell, "molts dels alumnes no han vist mai com es cultiva perquè s'ha anat perdent".

La Clàudia Bautista, una de les estudiants, en destaca això: "Les trumfes són delicades a l'hora de collir i que hem de mirar que estiguin bé, que no siguin verdes ni podrides". El procediment també els ha quedat clar, segons detalla un altre alumne, l'Èric Freixa. "Agafes la trumfa, la parteixes per la meitat i l'enterres a terra perquè surti la planta. Quan surt la flor, la patata va creixement i quan s'ha mort ja es pot collir de sota terra".