L'Audiència de Girona rebaixa la pena a un condemnat per violència domèstica

Van discutir per motius laborals

L'Audiència de Girona ha rebaixat la pena imposada a un condemnat per violència domèstica perquè considera que l'home va empentar i colpejar l'exdona per motius laborals. Acusat i víctima eren socis en una empresa de Malgrat de Mar i van discutir perquè la dona va contractar una treballadora sense el consentiment de l'exmarit. El Jutjat Penal 6 de Girona va condemnar Juan Carlos Soto a 6 mesos de presó per un delicte de maltractament per violència familiar. El lletrat de la defensa, Jordi Colomer, va recórrer la sentència i ara l'Audiència ha resolt que l'agressió és només una falta de maltractament perquè no té res a veure amb la relació de parella. L'home haurà de pagar una multa de 60 euros.

El 3 de maig, el Jutjat penal 6 de Girona va emetre una sentència que condemnava Juan Carlos Soto a una pena de 6 mesos de presó per un delicte de maltractament per violència familiar. També li va prohibir comunicar-se o apropar-se a menys de 300 metres de la seva exdona durant un any i mig.


La sentència recollia que el 20 de desembre del 2011 acusat i víctima, que havien estat parella i continuaven essent socis en una empresa de Malgrat de Mar (Maresme), van discutir perquè la dona va contractar una treballadora sense consultar-ho amb el seu exmarit. Aleshores, l'inculpat es va encarar amb l'empleada i li va dir que marxés de l'empresa. En aquest moment, la seva ex i sòcia va intercedir en favor de la treballadora que acabava de contractar i es va ficar enmig de la disputa. Va ser llavors quan l'home la va empentar i va clavar una puntada de peu.

La defensa del condemnat, encapçalada pel lletrat Jordi Colomer, va recórrer la sentència interposant un recurs d'apel·lació davant l'Audiència de Girona i va al·legar que els fets s'haurien de valorar com una falta de maltractament i no com un delicte relacionat amb la violència domèstica. El lletrat argumentava que la relació matrimonial entre víctima i acusat "havia acabat definitivament" i que la discussió "es va produir dins l'estricte àmbit laboral", ja que ambdós eren socis i la denunciant havia pres una decisió sense el consentiment de l'inculpat.

Colomer apunta que aquesta agressió "queda totalment al marge d'una situació de violència masclista vers la seva exdona i té l'origen exclusivament en el marc de la relació laboral que encara els unia". La parella havia posat punt final a la relació el juny del 2011 i la convivència havia acabat al setembre.

En una resolució de la qual ha estat ponent la magistrada Maria Teresa Iglesias, la secció quarta de l'Audiència de Girona dóna la raó al lletrat. "L'agressió té origen en la contractació d'una treballadora per part d'un dels socis de l'empresa sense el consentiment de l'altre soci", ressalta la magistrada que creu que l'empenta i la puntada de peu "no guarda cap relació amb aquells supòsits en els quals l'acte agressiu és realitzat per un membre de la parella sobre l'altre en el marc d'una situació de domini discriminatòria cap a la dona".

La magistrada conclou que "la conducta de l'inculpat s'hagués produït igualment si s'hagués tractat d'una altra persona en aquella mateixa situació que no hagués tingut la condició d'exesposa". Per això, estima parcialment el recurs d'apel·lació i revoca la part de la sentència de primera instància que condemnava Juan Carlos Soto a 6 mesos de presó per un delicte de maltractaments en l'àmbit familiar. L'Audiència el condemna per una falta de maltractaments i li imposa com a pena pagar una multa de 60 euros.