Protecció Civil lidera proves pilot per millorar la prevenció d’incendis al Cap de Creus

S'integrarà el risc d'incendi forestal en espais protegits

Protecció Civil impulsarà una sèrie de proves pilot per identificar i categoritzar zones periurbanes amb alta vulnerabilitat a incendis forestals, com ara urbanitzacions o equipaments allunyats de nuclis urbans. A Girona, un dels casos pràctics es durà a terme al Parc Natural del Cap de Creus, una zona d’alt risc que ha patit diversos grans incendis en les últimes dècades (1986, 2003, 2012 i 2023).

La iniciativa s’emmarca en el projecte europeu FIRE-SCENE, que té com a objectiu millorar la gestió del risc i la protecció de la ciutadania davant l’augment dels focs extrems en un context de canvi climàtic. Aquest mes de febrer s’ha donat el tret de sortida al pla de treball per als dos anys vinents.

La identificació de les zones periurbanes crítiques permetrà planificar i prioritzar accions d’adaptació al canvi climàtic. Per fer-ho, es crearà una eina d’informació geogràfica (GIS) destinada a autoritats locals de tota la Unió Europea. A més, es realitzaran simulacions d’incendis extrems en zones crítiques per detectar possibles mancances en la gestió del risc i reforçar la capacitat de resposta local.

També es redactaran guies específiques per a municipis i comunitats, amb l’objectiu de millorar la seva resiliència als incendis forestals.

Casos pràctics al Cap de Creus i al Solsonès

A banda de les zones periurbanes, Protecció Civil treballarà amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya per integrar el risc d’incendi en espais protegits i llocs d’esbarjo. Un d’aquests espais serà el Parc Natural del Cap de Creus, una àrea molt freqüentada per turistes, on els incendis forestals poden tenir un impacte important en la seguretat i el medi ambient.

El segon cas pràctic es durà a terme al Solsonès, on s’analitzarà el risc d’incendi en zones de rieres, rius i pantans, molt freqüentades durant l’estiu i la temporada d’alt risc d’incendis forestals.

Els incendis forestals, un risc creixent a Girona i Catalunya

Els incendis forestals són una de les amenaces més importants a Catalunya, tant per la seva alta probabilitat com per la seva intensitat creixent a causa del canvi climàtic. A més, moltes urbanitzacions i zones turístiques es troben en àrees forestals amb un elevat risc per a la població resident i visitant.

L’augment dels focs extrems i simultanis a la conca mediterrània, agreujats per temperatures més altes i períodes de sequera més llargs, representa un desafiament per als sistemes de Protecció Civil. Això exigeix una millora en la presa de decisions, la seguretat, la gestió pressupostària i la coordinació entre institucions.

Finançament europeu per afrontar el repte

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat participa en el projecte europeu FIRE-SCENE, finançat per la Comissió Europea i liderat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya. També compta amb la col·laboració de la Fundació Pau Costa i institucions d’Itàlia i Grècia.

Aquest treball conjunt permetrà intercanviar coneixements i desenvolupar eines específiques per als territoris mediterranis, inclosa Girona. El projecte tindrà una durada de dos anys (1 d’abril de 2025 - 1 d’abril de 2027) i un pressupost total de 957.837,25 euros, dels quals el 90% seran finançats per la Comissió Europea dins del programa del Mecanisme Europeu de Protecció Civil.

La Generalitat destinarà 124.325,44 euros al projecte, finançats majoritàriament amb fons europeus.