La Fundació Finestres obre la nova llibreria a Palamós

L'establiment manté l'edifici de l'antiga Gavina i està lligat a la residència d'autors a Cala Senià

La Fundació Finestres ha obert aquest dimecres la nova llibreria a Palamós (Baix Empordà). I ho ha fet al mateix local on hi havia l’antiga llibreria Gavina, que va tancar el 2019, després de 42 anys en funcionament. La directora de les llibreries Finestres, Àurea Perelló, explica que la voluntat és que sigui “un punt de trobada cultural” de la Costa Brava i que anirà estretament lligada a la residència d’autors que té la fundació a Cala Senià. Perelló també ha reivindicat la importància de treballar conjuntament amb les diverses llibreries de la zona. “Volem participar del teixit cultural de la zona i descentralitzar les llibreries de moments concrets, com Sant Jordi o Nadal. Aquest ha de ser el futur de les llibreries”, ha remarcat.

El nou espai conserva l’estructura de l’antiga Gavina, això sí, adaptat a l’estètica de la Finestres. L’edifici, de quatre plantes, destina les dues primeres a l’exposició de llibres, mentre que les altres dues a magatzem i oficines. A partir d’aquest dimecres a dins hi haurà tres llibreteres que seran les encarregades d’exposar i recomanar llibres als lectors, però també de dinamitzar la nova Finestres de Palamós amb activitats diverses.

Unes activitats que Perelló reconeix que aniran lligades a la residència d’autors que va engegar el 2023 i que ofereix beques d’un mes a escriptors locals, de la resta del país i també internacionals. “Encara hem d’acabar de decidir com es farà la programació, però la idea és que hi hagi intercanvi d’autors i evidentment comptem amb la residència”, explica Perelló.

La directora de la Finestres reconeix que “cal acabar d’estudiar” com encabir l’espai per fer les activitats, ja que l’espai és més reduït, però destaca el fet que es pot treballar conjuntament amb els actors culturals de la zona. “Volem ser un motor que impulsi a través de la literatura el teixit cultural de la zona”, remarca.

Però Perelló també vol que la Finestres de Palamós comparteixi el que té la Finestres de Barcelona. “L’objectiu també és que sigui un espai de reflexió, un espai crític i de debat, a banda d’un lloc on trobar bona literatura”. Amb aquest esperit, la llibreria farà la seva primera presentació el pròxim 29 de març amb el llibre España fea, d’Andrés Rubio i que repassa alguns dels projectes urbanístics més polèmics a l’Estat.

Emoció dels antics propietaris

Una de les persones que més satisfeta estava aquest dimecres era la Montse Cargol. Ella va veure obrir l’antiga Gavina quan tenia vuit anys. Aleshores els seus pares van decidir convertir el que era un forn de pa en la llibreria de referència de Palamós durant més de quatre dècades. Va ser el 2019 quan la Gavina va tancar definitivament les portes i veure com es tornen, de nou, a obrir i també amb llibres a dins li fa especial il·lusió.

“Avui estic emocionada. Això és un regal i només puc estar que agraïda a Finestres per tot el que volen fer i la delicadesa amb la qual han tractat l’espai. El que cal és que se li doni suport per part de la ciutadania i segur que funcionarà”, ha remarcat Cargol.

Per la seva banda, l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha reivindicat la importància de disposar d'un espai com la Finestres i ha destacat que molts palamosins “ho agrairan”. “Com a municipi volem que no sigui només una llibreria i estem oberts a col·laborar per tal que passi a ser un pol cultural a Palamós”, ha reblat Puig.