El xef Dani García ha reunit aquest dilluns al vespre 71 estrelles Michelin de tot l’estat espanyol al seu primer restaurant a Barcelona, que porta per nom Leña. La vetllada l’ha protagonitzat un nom: el del xef gironí Joan Roca, a qui s’ha fet un tribut per tot el seu legat culinari. El menú que s’ha servit l’han dissenyat més d’una vintena de professionals, amb diverses referències a la cuina de l’homenatjat. García ja havia fet actes similars amb protagonistes com Ferran Adrià, Robuchon, Nobu i Arzak. García ha assegurat que Roca sempre l’ha ajudat, també en els moments més difícils. “És una persona educada i generosa, hi ha mil excuses per fer-li aquest homenatge, motius personals i professionals”, ha afirmat.
L’establiment del xef malagueny Dani García ha acollit aquest vespre un sopar multitudinari per reivindicar la figura del cuiner Joan Roca. Motivat per una admiració profunda i amb ganes de reivindicar la trajectòria d’un dels grans xefs catalans, García ha mobilitzat una trentena de professionals, que juntament amb amics i familiars han participat en aquesta vetllada al seu restaurant Leña.
García ha recordat que la seva relació amb Roca es remunta a més d’una dècada enrere, quan aquest el va ajudar amb el seu restaurant a Marbella. Més enllà de l’ajuda personal, el xef ha insistit també que Roca es mereixia un reconeixement pel seu legat i tot allò que ha fet en els darrers anys. “És increïble, totalment vigent i continuarà així perquè li queden moltes coses per fer”, ha subratllat.
En aquest sentit, ha explicat que fer-ho a Barcelona era una bona manera d’assegurar-se que Roca pogués assistir acompanyat dels seus. Tot plegat en una celebració que ha qualificat d’”única” i “inèdita”. Per l’ocasió, l’amfitrió ha dissenyat un menú únic de la mà de 23 xefs, que han optat per incloure referències a la cuina de Roca, la qual els ha fet de fil conductor per poder fer versions personals i reinterpretar els seus plats.
“Es tracta d’un menú relacionat amb ell”, ha apuntat, “Paco Pérez per exemple s’ha inspirat en el plat de foie gras amb litxi, però en una versió més marítima; en el meu cas he fet servir anxoves amb un toc de trufa inspirat també en els plats d’en Joan”. En total, ha assegurat que se serviran més d’una vintena de plats.
Entre els convidats a la vetllada hi havia noms com el d’Albert Adrià, Andoni Luis Aduriz, Alberto Chicote, Diego Guerrero, Fina Puigdevall amb les seves filles Martina i Carlota Puigvert, Francis Paniego, Josean Alija, Marcos Morán, Nacho Manzano, Nandu Jubany, Oriol Castro, Paco Morales, Paco Pérez, Paco Roncero, Paolo Casagrande, Quique Dacosta, Rafa Zafra, Ramón Freixa, Ricard Camarena o Toño Pérez.
També d’altres com Ferran Adrià, Pedro Subijana, Martin Berasategui i amics propers com Carles Gaig o Salvador Brugués. Tot plegat per fer un tribut a Joan Roca, considerat com el millor xef del món en dues ocasions (2017 i 2018) pel The Best Chef Awards i el restaurant del qual – El Celler de Can Roca, a punt de complir els quaranta anys – ha ostentat el títol a Millor Restaurant del Món (2013 i 2015).
Aquesta trobada se suma ja a d’altres anteriors, organitzades pel mateix Dani García, que porten el títol de ‘A cuatro manos’, i que es remunten al 2014 al seu restaurant Hotel Puente Romano, on va tirar endavant diverses accions i homenatges a cuiners com Ferran Adrià, Robuchon, Nobu i Arzak.
Joan Roca, emocionat
Joan Roca ha arribat a quarts de vuit del vespre acompanyat de la seva família. El xef, que s’ha mostrat emocionat, ha insistit que “fins a l’últim moment” no ha pogut intuir que la vetllada agruparia a tanta gent amb una energia que ha qualificat “de positiva” al voltant d’aquesta festa. “Fa una mica de respecte, perquè dius caram! Ni som tan grans, ni volem plegar ni ens volem jubilar”, ha afegit.
El cuiner ha assegurat que ha rebut l’homenatge com “una mostra d’afecte i consideració” per celebrar no només “la cuina”, sinó també “l’amistat”. “La revolució gastronòmica que s’ha produït al país ha sigut gràcies al fet que hi havia un fil que ho ha unit tot, que és el de l’amistat i la bona relació”, ha subratllat, “hi ha generositat, ganes de compartir i de passar-ho bé”.
Finalment, Roca ha recordat que en l’actualitat hi ha dades objectives que avalen el bon moment culinari de Catalunya. “Hi ha molt de talent i una gran cuina a tots els nivells, no només l’alta cuina, sinó també la tradicional i casolana”. El cuiner ha conclòs celebrant que cada vegada hi hagi més gent que la desenvolupa i que molta d’aquesta és ‘gent jove’.