Marta Carrasco: 'Ser una flor és molt dur'

La ballarina i coreògrafa aixeca aquest dissabte el teló de la programació de dansa del Festival Temporada Alta

"Les flors són protagonistes a la literatura, al cinema, a tot arreu; en aquest espectacle viatgem dins de l'ànima i la humanitat de moltes flors". Així resumeix l'artista Marta Carrasco l'obra 'B.Flowers' que aquest dissabte engegarà la programació de dansa del Festival Temporada Alta.

Un muntatge que, mitjançant les flors, s'endinsa en la complexitat humana i que compta amb un escenografia austera però plena de clavells de color vermell. "Estic enamorada dels clavells, és una flor senzilla, humil i aquí parlem de flors, de dones i de feminitat que no feminisme", ressalta la directora. Una obra que utilitza la ironia, la crueltat, la tendresa o un somriure per arribar fins als espectadors.

"Poder estar a la inauguració del festival de Temporada Alta és gran honor, he vingut moltes vegades a aquesta mostra i no sé com agrair que continuïn mantenint la seva confiança en mi", ha explicat la directora del muntatge 'B.Flowers', Marta Carrasco. Aquesta ballarina, coreògrafa, pedagoga teatral i ara intèrpret ofereix un espectacle original que utilitza les flors per endinsar-se en la complexitat humana i tractar diverses emocions, el concepte de la feminitat o fins i tot l'erotisme.


El muntatge compta amb una escenografia austera, carregada de simbolisme i força, i amb desenes de clavells de color vermell escampats per tot arreu. Mitjançant la dansa, una música interessant i diàlegs curts, Carrasco aconsegueix narrar una història dura que té un punt d'esperança. "Veurem ironia, tendresa, humor, crueltat, veurem com de difícil és ser flor", explica Carrasco. "La banda sonora està molt elaborada, com si fos un plat cuinat amb molta cura, l'obra no admet text només el de Joan Salvat-Papasseït perquè l'estimo, me l'estimo", detalla la directora.

El muntatge que es podrà veure aquest dissabte dia 5 d'octubre a partir de les nou del vespre a la Sala La Planeta de Girona dins del Festival Temporada Alta demostra la força i l'empenta de la seva directora que puja a sobre la tarima tot interpretant el personatge d'una flor. "Ho faig així perquè no se fer-ho d'una altra manera, el teatre és tot o res, és una qüestió de vida o mort perquè si no és així millor no ho facis", ha ressaltat. Segons la seva creadora, 'B.Flowers' fa reflexionar. "L'espectacle et dona a l'estómac, difícilment algú sortirà sense estar trasbalsat, és molt possible que ploris i tot", ha puntualitzat.

A més, Carrasco té clar que el seu muntatge manté paral·lelismes amb la situació actual que travessa la ciutadania i el món de la cultura. "L'IVA cultural ens està destrossant la vida, no treu el millor de nosaltres sinó que ens ho està posant pràcticament impossible i l'únic que busca és eliminar la cultura, una cultura que és l'aliment bàsic de l'ésser humà", ha afegit.

'B.Flowers', "ser flors" en català, és un dels 18 espectacles de creadors catalans que coprodueix el Festival temporada Alta aquest any. Concretament s'ha tirat endavant amb el CAET (Centre d'Arts Escèniques de Terrassa) i el CCVV. Després del Festival Temporada Alta, l'obra es podrà veure al Teatre Tantarantana, del 10 al 27 d'octubre, a la Sala Maria Plans de Terrassa, el 20 d'octubre, a Mèxic, Tolosa, Lasarte/Oria, Torí/Itàlia, i Segòvia. "L'obra tracta de temes importants, ens recorda la nostra essència, les flors són tant fràgils i les mutilem per mirar-les a casa nostra i posar-les en un gerro", ha reflexionat. "Estem mirant la seva mort i agonia només per un interès decoratiu", ha conclòs.