Demanen 26 anys de presó pels assaltants d'un assalt violent a Calonge

Els lladres van despertar una anciana de 76 anys, la van lligar i li van robar joies per valor de més d'un milió d'euros

El fiscal demana una pena de 26 anys de presó per als integrants d'un grup criminal que va cometre dos assalts violents a Calonge (Baix Empordà) i Vallirana (Baix Llobregat) durant la tardor del 2011. Els lladres escollien les víctimes a consciència, persones d'edat avançada, i s'asseguraven que tenien una gran quantitat d'objectes de valor als domicilis. En el cas del Baix Empordà, els assaltants van despertar una anciana de 76 anys en plena matinada, la van mig escanyar i lligar i se li van endur joies, quadres i un pergamí antic que en conjunt valien més d'un milió d'euros.

El cap de la banda, un armeni de 37 anys, s'enfronta a 30 anys de presó. Els quatre integrants restants del grup, a 26. El grup criminal que va cometre els dos assalts violents el formaven cinc persones. Qui el dirigia és un armeni de 37 anys, Radig Balansayan. Segons recull l'escrit del fiscal, la banda escollia a consciència les seves víctimes -totes persones d'edat avançada- i s'assegurava que, a l'interior dels seus habitatges, guardaven "un gran número de joies, peces d'art i objectes de valor".

A l'hora d'actuar, els assaltants sempre feien servir la mateixa mecànica. Cometien els assalts emparant-se en la foscor de la nit, anaven encaputxats i no dubtaven a fer servir la violència per atemorir i amenaçar les víctimes.

El primer dels assalts va tenir lloc pels voltants de les dues de la matinada del 23 de setembre del 2011. L'objectiu escollit per la banda va ser una casa de Calonge coneguda com el Mas Bou. Per entrar-hi, els lladres van desmuntar un dels vidres d'una finestra de fusta. Després, la banda es va dirigir de dret cap a l'habitació, on la víctima -una anciana de 76 anys- estava dormint.

Allà, com recull el fiscal, un d'ells va despertar la dona de cop, mig escanyant-la, al mateix temps que li arrencava la cadena que duia al coll. Després, la banda va lligar-li les mans amb un cinturó i, sense deixar d'exigir-li que els donés "diners", li van tapar la cara amb una funda de coixí. Mentre un dels lladres la vigilava, la resta del grup va regirar l'habitatge de dalt a baix a la recerca de joies, peces antigues i objectes de valor.

Lligada al llit de mans i peus

Abans de marxar, els assaltants van tornar a amenaçar la víctima. Li van treure la funda de coixí de la cara, la van "emmordassar tapant-li la boca i el nas" i, amb el mateix cinturó i una brusa, la van lligar de mans i peus als barrots del llit. Després, els lladres li van robar el cotxe -un Renault Scenic- i van fugir del lloc.

Del Mas Bou, els lladres se'n van endur un botí que pujava a més d'un milió d'euros. A més de nombroses joies (quatre rellotges, fermalls d'or i diamants, cadenes, polseres i arracades), la banda també va endur-se cinc quadres d'alt valor històric i un pergamí honorífic que l'anciana guardava al mas.

Segon assalt a Vallirana

Dues setmanes després d'aquest assalt, la nit del 7 d'octubre del 2011, el grup criminal va tornar a actuar. Aquest cop, la víctima va ser un home de 60 anys que vivia al carrer Riera de Vallirana. Pels voltants de dos quarts d'onze de la nit, els lladres van entrar a la casa, aprofitant que la porta posterior -que dóna accés al jardí- estava entreoberta.

Els lladres van sorprendre la víctima al menjador i -com recull el fiscal- "se li van abraonar, el van llançar a terra i li van donar cops de puny a la cara i puntades de peu". Un cop ja l'havien reduït, els lladres van lligar l'home de mans i peus amb cable elèctric i cordons de sabates.

Després, els homes van anar amunt i avall de la casa, agafant tot allò de valor que van poder. A més, també se li van endur les claus d'un altre habitatge -situat al carrer Major del poble- que era propietat de la víctima. El grup va marxar deixant l'ancià lligat al terra del menjador, on va haver d'estar-se així tota la nit, fins que l'endemà al matí la Policia Local el va anar a socórrer.

Rellotges, medalles, plata i col·leccions antigues

En aquest segon assalt, la banda criminal també va aconseguir un suculent botí. En total, es van emportar 45 rellotges. D'aquests, 25 eren d'or i plata (de marques com Rolex, Zenit o Omega) i els restants formaven part d'una col·lecció antiga (tots eren rellotges americans de butxaca).

A més, també van robar dues col·leccions de monedes de plata (una d'elles, de Mèxic), medalles antigues, diversos lingots de plata i nombroses joies (monedes d'or, collarets de perles, anells, arracades i polseres).

Un robatori que els va sortir car

Els Mossos d'Esquadra van poder detenir tots els integrants de la banda la matinada del 28 d'octubre del 2011. Precisament, aquella nit el grup havia entrat a robar a l'altra casa que l'ancià de Vallirana tenia al domicili, aprofitant que li n'havien robat les claus. D'allà, se'n van endur tres dagues antigues.

Mentre estaven en plena feina, però, els mossos, a qui havien alertat, van desplegar un gran nombre d'efectius per Vallirana i van tancar totes les entrades i sortides del municipi. I poca estona després, cap a tres quarts de dues de la matinada, els agents van poder emmanillar tota la banda.

El grup intentava sortir del poble amb un Ford Mondeo, que conduïa el cap de la banda. Quan es van topar amb el control policial, Balansayan va intentar girar cua, però els mossos van creuar un cotxe patrulla a la calçada uns metres més enllà per impedir-li la fugida. L'armeni no va aturar el seu vehicle i va xocar de ple contra el patrulla, moment en el qual els agents els van detenir a tots. Els mossos, però, van haver de reduir el cap de la banda, que va oposar-los una forta resistència.

26 i 30 anys de presó

A més de Balansayan, la resta del grup criminal el formaven un altre armeni de 35 anys i veí de Terrassa, Robert Grigoryan; dos germans barcelonins de 40 i 36 anys, Manuel i David Cuenca, i un home de 39 anys que vivia a Vallirana, Francisco José Hernández. A tots els acusats, el fiscal els hi imputa dos delictes de robatori amb violència a casa habitada en concurs amb detenció il·legal i lesions, un delicte de robatori amb força i un altre de pertinença a grup criminal.

En el cas dels dos assalts, a més, l'acusació pública els hi imputa una agreujant de disfressa (perquè anaven encaputxats). Per últim, al cap de la banda, el fiscal també el considera autor d'un delicte d'atemptat a agents de l'autoritat.

Per a tots els integrants del grup, el ministeri públic els demana una pena global de 26 anys de presó. En el cas del capitost del grup, el fiscal eleva la seva petició als 30 anys, perquè va agredir els policies a l'hora de ser emmanillat.