Palafrugell prohibeix construir piscines que facin més de 75 metres quadrats

La mesura forma part de l'ordenança per a estalviar aigua

 L’Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha aprovat inicialment una nova ordenança municipal per a l’estalvi d’aigua, per tal de millorar l'eficiència de l'ús d’aquest recurs, mitjançant la introducció de sistemes d'estalvi i reaprofitament de l’aigua en les noves construccions, espais verds i en el disseny de piscines, posant un topall en les seves dimensions en aquest últim cas.

Aquesta ordenança incideix en aspectes fonamentals per a establir criteris que lluitin contra el context actual de sequera. Així, s’ha treballat per buscar que en les noves construccions s’instal·lin sistemes i mecanismes d’aprofitament d’aigües grises, obligant a la reutilització mitjançant la reconducció i depuració de les aigües de les banyeres i dutxes per a omplir les cisternes dels vàters. Així com les instal·lacions que permetin la recollida, emmagatzematge i aprofitament de l’aigua de pluja.

Pel que fa a  les piscines, l’ordenança també cerca que s’utilitzin mecanismes que minimitzin el consum d’aigua i fomentar les mesures d’estalvi. Per això, es regula la construcció de noves piscines, la reforma i l’ampliació de les existents.

La fondària mitjana del vas de la piscina, no podrà superar els 1,50 metres, tant en noves piscines com en el cas d’intervencions integrals en el vas de piscines existents. I la mida màxima de la piscina serà la resultant de tenir una capacitat de 100 metres cúbics, amb una superfície màxima de 75 metres quadrats. En piscines comunitàries s’admetrà incrementar la capacitat de la piscina en 10 metres cúbics per cada habitatge que superi els vuit habitatges, mantenint la profunditat màxima d'1,50 metres.

Cal destacar que l’Ajuntament de Palafrugell fa aquest pas perquè la situació de sequera actual ha posat en evidència la necessitat de regulació dels diferents elements que intervenen en el consum d’aigua, ja sigui en el sector domèstic, en les activitats, en l’espai públic i en l’edificació, a través de sistemes per a la recollida d’aigua de pluja, sistemes de depuració d’aigües grises, i l’adaptació dels criteris de dimensionat i disseny de les piscines.

Amb aquesta ordenança es pretén aconseguir un ús més racional de l’aigua, diferenciant el tipus aigua a utilitzar segons els usos als quals es destina, amb l’objectiu de garantir la disponibilitat d’aigua potable per als usos essencials, i introduint elements que permetin l’estalvi, la reutilització i l’ús de fonts alternatives, per a la resta d’usos. El text de l’ordenança es sotmet a exposició pública durant el termini d’un mes en el qual es podrà consultar en el web municipal i presentar suggeriment i al·legacions.

Palafrugell fa mesos que treballa en la recerca de propostes d’estalvi d’aigua, així, el Ple de l’Ajuntament del dia 27 de febrer de 2024, va acordar suspendre la tramitació de llicències d’obres de piscines, amb l’objectiu d’estudiar la reforma o desenvolupament de la normativa urbanística en relació amb les piscines en el terme municipal.

En aquest context, una vegada aprovada inicialment l'ordenança municipal per a l’estalvi d’aigua ja es poden tornar a tramitar llicències d’obres de piscines, que en qualsevol cas hauran de complir els criteris i determinacions de la nova ordenança.